humanitarna akcija

#UzmiNaVrijeme svoj poklon i doprinesi plemenitom cilju

29.12.2023 u 08:51

Bionic
Reading

Kampanja 'Uzmi ih u ruke na vrijeme' podiže svijest o raku dojke jer uz rano otkrivanje i liječenje može biti izlječiv

Miris kuhanog vina i cimeta, šarene lampice i dekoracije te topli domovi znače samo jedno, na radost mnogih, adventsko vrijeme je stiglo. Upravo ovo razdoblje obilježeno je zajedništvom i darivanjem, posebice onima kojima je pomoć najpotrebnija. Zato je udruga Nismo same ovaj advent obojila u roza te kao dio kampanje 'Uzmi ih u ruke na vrijeme' pokrenula 17. humanitarnu akciju koja je organizirana i kao događaj Pink Advent u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Slavonskom Brodu.

Cilj akcije je prodajom proizvoda i donacijama prikupiti sredstva za nastavak inicijative 'Nisi sama – ideš s nama' kojom se osigurava besplatan taksi prijevoz na kemoterapiju i zračenje za onkološke pacijentice. Najveći broj korisnica su žene oboljele od raka dojke, najčešćeg raka u žena u Hrvatskoj. Iako se mjesec borbe protiv raka dojke tradicionalno obilježava u listopadu, žene od te zloćudne bolesti obolijevaju svakoga dana te im je potrebna kontinuirana podrška. Kampanja je usmjerena i na rano otkrivanje raka dojke. Probirom svake ili svake druge godine moguće je prevenirati 17 % svih smrti od raka dojke kod žena u dobi od 40 do 49 godina te oko 30 % smrti u žena starijih od 50 godina.

'Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena, što znači da svaka četvrta Hrvatice kojoj je dijagnosticiran rak, boluje upravo od raka dojke. Međutim, ako se otkrije na vrijeme, liječi i redovito prati, rani rak dojke može biti izlječiv. Upravo zbog toga je bitno shvatiti da probir na rak dojke i redovite radiološke pretrage mogu spasiti život', objašnjava Nikolina Lonjak, dr. med. s Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice. Lonjak ističe da rani rak dojke obično nema simptome vidljive golim okom zbog čega je samopregled dojki iznimno važan: 'Preporuka je da sve žene starije od 20 godina redovito jednom mjesečno naprave samopregled kako bi mogle otkriti eventualne promjene ili čvoriće u dojkama. Ako primijete bilo kakve promjene, odmah se trebaju obratiti svome liječniku.'

Preventivni pregledi kao što su ultrazvuk i mamografija omogućuju liječnicima pravodobnu reakciju, pružanje adekvatne terapije i bolje izglede za izlječenje raka dojke. Prema posljednjim objavljenim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je u 2020. zabilježeno 2.869 slučajeva raka dojke. Također, zadnji podaci pokazuju da je 2022. od raka dojke umrlo 647 žena u odnosu na 711 umrlih žena 2021. što upućuje na važnost preventivnih pregleda. Istovremeno raste incidencija tj. broj novootkrivenih slučajeva.

'Iako se smrtnost od raka dojke smanjuje već osmu godinu za redom, još se uvijek gotovo 40 % žena ne odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, ovisno o županiji. Zato ženama želimo poslati jasnu poruku da je probirom moguće otkriti rak dojke još u ranoj fazi i tako spriječiti njegovo širenje u okolno tkivo. Osim toga, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene kojima savjetujem da redovito obavljaju samopregled. Ove metode mogu doprinijeti da manji broj žena izgubi bitku s rakom dojke te da se poboljša kvaliteta života bolesnica s rakom dojke', ističe Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same.

Mnogi simptomi raka dojke nisu vidljivi bez profesionalnog pregleda, ali neki se simptomi mogu uočiti rano samo proaktivnim vođenjem brige o zdravlju dojki što je posvjedočila i Katarina Rukavina, članica udruge Nismo same: 'Zbog redovitog samopregleda danas sam tu. Sama sam napipala kvržicu na dojci i odmah reagirala. Bolest je utjecala na moj život, no podrška obitelji i zajednice pomogla mi je da pronađem snagu koju nisam niti znala da imam. Uz to, u periodu privremene nesposobnosti za radom besplatan prijevoz na kemoterapije koju nam osigurava udruga Nismo same mojoj obitelji i meni bila je više nego dobrodošla.'

'Pink Advent nije samo humanitarna akcija, već izraz zajedništva i ljubavi prema ženama koje prolaze kroz teške trenutke. Nastavak inicijative 'Nisi sama - ideš s nama' omogućuje konkretnu i svakodnevnu pomoć ženama oboljelim od raka. Zahvaljujemo svima koji se pridruže ovoj akciji i tako pošalju poruku podrške', zaključuje Kalogjera.

Humanitarna akcija kojom se može donirati udruzi Nismo same i kupiti proizvode traje od 27. studenog 2023. do 31. siječnja 2024. Prigodni proizvodi mogu se pronaći u sjedištu udruge u Zagrebu i na web-stranici udruge. Sav prihod od prodaje bit će namijenjen nastavku programa besplatnog taksi prijevoza ženama oboljelim od raka na kemoterapije. Inicijatori kampanje, Novartis i udruga Nismo same, pozivaju sve da u razdoblju darivanja i svoj Advent oboje u roza te se pridruže humanitarnoj akciji. Najvažnije informacije o važnosti samopregleda dojki i brige o zdravlju dojki mogu se pronaći na mrežnoj stranici kampanje 'Uzmi ih u ruke na vrijeme'.

Broj odobrenja: HR2312133926

Datum odobrenja: 13.12.2023.