NIZ ATRAKCIJA

Uživajte u ljepotama Zagrebu za nula kuna!

19.06.2014 u 07:00

  • +5

Besplatne ljepote Zagreba

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Bionic
Reading

Zagreb je moguće doživjeti u njegovu najljepšu izdanju besplatno! Dolac, Ljeto na Strossu, Botanički vrt... To su samo neke od ljepota metropole u kojima se može uživati za nula kuna

Zagreb postaje sve popularnije turističko odredište, ali za mnoge znamenitosti koje vrijedi vidjeti valja izdvojiti određenu količinu novca. No postoje mjesta i događanja u kojima i turisti i domaćini mogu uživati besplatno. Donosimo vam pregled deset takvih mjesta koja Zagreb prikazuju u njegovu najljepšem izdanju.

Botanički vrt
Prirodu u njezinom najboljem izdanju moguće je vidjeti u Botaničkom vrtu, i to besplatno! Vrijedi ga posjetiti u bilo koje doba godine, ali najljepši je u kasno proljeće i rano ljete kada je vrt prepun cvijeća i boja. Osim prekrasnog bilja, u ljetnim danima atmosferi dodatno pridonosi i fontana. U Botaničkom vrtu mnogo se toga može vidjeti i naučiti pa je riječ o lokaciji koja je vrlo atraktivna i turistima i domaćima.

Dolac
Šareni i živahni Dolac prava je atrakcija za turiste. Besplatno turisti mogu vidjeti najveću i najpoznatiju tržnicu u Zagrebu. Otvoreni i zatvoreni prostor tržnice nudi uvid u bogatu gastro ponudu Hrvatske i bogatstvo tradicije. Popularne kumice zadužene su za dobru atmosferu koje na Dolcu nikada ne nedostaje. Oni koji se pitaju kako tržnica može biti atrakcija, moraju doći i vidjeti Dolac…

Crkve
Za razliku od nekih drugih europskih gradova, u zagrebačkim crkvama ulaz se turistima ne naplaćuje. Sudeći prema broju posjeta, najomiljenija je zagrebačka katedrala. Svojim dvama visokim zvonicima i mističnom unutrašnjošću, privlači turiste sa svih krajeva svijeta. Osim katedrale, turisti rado posjećuju i druge crkve poput crkve Sv. Marka ili crkve sv. Katarine.

Parkovi
Privlačnosti Zagreba svakako pridonose i njegovi parkovi, a uživanje u njihovoj ljepoti besplatno je. Park Maksimir osvaja svojim zelenim livadama i bajkovitim proplancima pa turisti na trenutke imaju dojam da su daleko od gradske vreve. Ribnjak pak plijeni pozornost starim stablima i ljepotom magnolija, a Opatovina nudi mirnu šetnju s pogledom na prekrasnu prirodu.

Jarun i Bundek

Ova dva najpoznatija zagrebačka jezera prava su atrakcija za sve turiste koji posjećuju Zagreb. Sa svoja dva povezana jezera, šest otoka te uređenim popratnim sadržajima, Jarun je omiljeno mjesto za rekraciju i boravak u prirodi kako Zagrepčana tako i njihovih gostiju. Bundek osvaja uređenim stazama, livadama i stablima koja okružuju jezero i kreiraju magično privlačnu cjelinu. Za uživanje u ljepotama Jaruna i Bundeka nije potrebno izdvojiti ni kunu!

Mirogoj

Zagrebački Mirogoj nije samo groblje, nego je i svojevrsna umjetnička atrakcija s obzirom na to da je riječ o kompleksu velike likovne, arhitektonske i hortikulturne vrijednosti. Smatra se jednim od najljepših groblja u Europi, a zbog velikog broja sahranjenih znamenitih osoba naziva se i hrvatskim Panteonom. Nije stoga čudno da ga mnogi žele posjetiti, vidjeti i doživjeti. Strane turiste posebno raduje to što je posjet Mirogoju – besplatan.

Sajam antikviteta
Već 13 godina na zagrebačkom Britancu svake nedjelje održava se Sajam antikviteta koji privlači brojne Zagrepčane, ali i brojne turiste. Svi oni koji vole duh prošlosti mogu uživati u raznolikoj ponudi starih predmeta od kojih neki imaju i veliku umjetničku vrijednost. Na Sajmu se može kupiti gotovo sve, ali njegova privlačnost krije se ponajviše u atmosferi koju je teško opisati riječima, ali je se zato može doživjeti svim emocijama.

Zagrebački vremeplov
Od travnja pa sve do listopada, u Zagrebu se održava Zagrebački vremeplov i tako već sedam godina. Iako obuhvaća čitav niz glazbenih, plesnih i raznih drugih događanja, Zagrebački vremeplov potpuno je besplatan za posjetitelje. Na različitim lokacijama u gradu održavaju se koncerti, plesnjaci, folklorne manifestacije… Sve to predstavlja sadržaj kojemu strani turisti ne mogu odoljeti.

Ljeto na Strossu
Ljeto na Strossu ili 'Strossmartre' sjajno je događanje koje hrvatsku metropolu održava na životu tijekom ljetnih mjeseci kada se sva zanimljiva događanja sele na more. Bogat glazbeni program, likovne instalacije, neobične akcije i nagradne igre, otvoreno kino, slikari… Sve to oživljava Strossmayerovo šetalište koje svojom romantičnom atmosferom privlači brojne posjetitelje, i to besplatno.

Međunarodna smotra folklora
Međunarodna smotra folklora koja se svake godine održava u Zagrebu, najuglednija je manifestacija u Hrvatskoj koja je posvećena očuvanju bogate povijesne baštine. Smotra promiče tradiciju svih naroda i kultura, a glavni joj je cilj očuvanje kulturne različitosti. Ono što se može vidjeti za vrijeme smotre folklora zauvijek ostaje u sjećanju, a mnogi turisti ponovno se vraćaju tom doživljaju.