OČARALA FASHIONISTICE

Uredska sirena nova je hit estetika na modnoj sceni, a znate li što predstavlja?

29.12.2023 u 14:13

Bionic
Reading

Nakon estetike ‘čudne djevojke’, mermaidcorea i 'Tomato Girl' estetike u ljetnoj sezoni, došao je red na estetiku uredske sirene. Kao i brojne prije nje, plodno tlo pronašla je na TikToku, no postavlja se pitanje što zapravo predstavlja?

Moderna verzija pjesme 'What a Man' Salt-N-Peppe svira u pozadini praćena zvukom Louboutinovih štikli. Rebecca Bloomwood – iz filma 'Tajni snovi jedne šopingholičarke'– preokreće se. Tu je Alicia Billington. Nosi usku satensku haljinu sa širokim, zlatnim remenom i bundu koja savršeno zaokružuje look. Čuti izraz uredska sirena implicira izravno razmišljanje o ovoj sceni u kojoj se upoznajemo s antagonistom ove kultne romantične komedije iz 2009. godine.

Trenutak u kojem Becky popravlja frizuru dok se Alicia smješka i namiguje savršeno objašnjava o čemu se radi u novoj estetici koja je očarala ljubiteljice mode.

Doslovno se prevodi kao 'uredska sirena' i ima savršenog smisla jer je riječ o onoj ženi koja svojim samopouzdanjem i izgledom plijeni pažnju kao što sirena plijeni svojim glasom i pjevanjem, uvijek profesionalno i moćno.

Što je zapravo estetika uredske sirene?

Ona nosi naočale (dok sjedi ispred računala), kosa joj je savršeno počešljana bez obzira na to je li raspuštena ili ne, usne (i nokti) su joj u crvenim i tamnim tonovima, i nosi haljinu ili košulju koja prianja uz figuru. Uredske sirene su glumica Michael Michele i supermodel Shalom Harlow u filmu 'Kako se riješiti frajera u 10 dana' i brazilska ljepotica Giselle Bündchen u filmu 'Vrag nosi Pradu'.

Uredska sirena je odvažna i mračna verzija estetike 'seksi knjižničarke' koja je postala veliki hit na omiljenoj društvenoj mreži pripadnika generacije Z.

'Uredsku sirenu predstavljaju arhivski komadi Calvina Kleina iz 90-ih i 2000-ih, Dolce & Gabbane i Ralpha Laurena', kaže u videu na TikToku Asia Bieuville, 22-godišnja studentica mode iz Pariza.

Uredska sirena je žena koja ima ambicije, bez straha preuzima svoju senzualnost i ženstvenost, ne mari za mišljenja okoline. Ona je ta koja kroz svoje postupke pokazuje sebe i svoju moć. Ona je Samantha Jones u 'Seksu i gradu' - ženstvena, seksi i uspješna.

Možda je prije analize najvažnijih detalja estetike uredske sirene potrebno identificirati njezine inspirativne točke. Vjerovali ili ne, možda prva uredska sirena koja vam padne na pamet je CC Babcock iz 'Dadilje', uvijek profinjena, uvijek s jaknom ili moćnim kaputom po kojem je pamtimo. Ona utjelovljuje seksualnost Wilhemine Slater i Alexis Meade u 'Ružnoj Betty'.

Iako je riječ o trendovskoj estetici koja pršti seksepilom, nije neprikladna za isticanje u poslovnom okruženju.

Njezin korporativni aspekt je i dalje jako prisutan, ali estetika uredske sirene sve oplemenjuje igrom materijala i na kraju se postiže sasvim suptilan balans.

Sve što nosi su bazični komadi, ali ništa što radi nije osnovno ili očekivano. Nosit će džemper ili haljinu s dolčevitom, ali kosu skupiti u ovratnik ili preko njega staviti debelu ogrlicu.

Svijetla i sjajnim sjenila uz dobro iscrtane oči; vrlo tamne, mat usne ili svijetlosmeđe kremaste usne svilenkastog izgleda, obilježja su make-upa ljubiteljica estetike uredske sirene.

S druge strabe, strukturirani odjevni predmeti koji ističu siluetu, stvoreni od tkanina poput čistog pamuka, meke kože, baršuna, finog pletiva i svile ili čipke njihov su odabir broj jedan.