ODLIČAN VODIČ

Upoznajte se s novom verzijom mediteranske prehrane

28.08.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Nova piramida mediteranske dijete prilagođena je današnjem načinu života te sadržava preporuke za dan i tjedan

Dr. Lejla Kažinić Kreho, svjetski poznata nutricionistica, smatra da je mediteranska prehrana najzdraviji način života današnjice jer pomaže u očuvanju zdravlja i vitalnosti. Upravo o tomu dr. Kažinić Kreho piše u svojoj novoj knjizi 'Moja mediteranska dijeta' koju je izdao Profil.


Nova piramida mediteranske dijete prilagođena je današnjem načinu života te sadržava preporuke za dan i tjedan te uzima u obzir i 'društvene kalorije' kako bi se u konačnici postigla zdrava i uravnotežena prehrana.

Svaki dan

Tri glavna obroka trebaju sadržavati tri temeljne skupine prehrambenih sastojaka koje se raspodjeljuju po danu.

Žitarice treba konzumira u jedan do dva obroka i to u obliku kruha, riže, kus-kusa ili tjestenine. Bilo bi poželjno birati integralne varijante tih namirnica.

Voće treba jesti uz obrok i to jedan od dva komada. To je najbolji izbor za desert.

Povrće se jede uz ručak i večeru i to više od dvije vrste. Jedna vrsta treba biti sirova.

Kada je riječ o mliječnim proizvodima, prednost imaju nemasne varijante jogurta, sira i ostalih fermentiranih mliječnih proizvoda. Takvi proizvodi su važan izvor zasićenih masnoća.

Maslinovo ulje u središtu je piramide te bi trebalo biti najvažniji izvor masnoća. Dnevna doza je jedna jušna žlica po osobi.

Suhi začini, svježe začinsko bilje, češnjak i luk pojačavaju okuse i smanjuju potrebu za solju. Masline, orašasti plodovi i razne vrste sjemenki izvrstan su izbor za međuobrok, a uz to su izvori zdravih masti.

Maslinovo ulje u središtu je piramide mediteranske prehrane

Preporučljiva je jedna čaša vina dnevno za žene te dvije čaše vina za muškarce i to u vrijeme obroka.

Dnevno treba popiti litru i pol do dvije vode.

Tjedno

Ribu treba konzumirati dva ili više puta tjedno; bijelo meso – dva puta; jaja – dva do četiri puta, kao izvrstan izvor životinjskih bjelančevina.

Crveno meso i to njegove nemasne varijante trebalo bi se jesti manje od dva puta tjedno, a mesne prerađevine u vrlo malim količinama, vrlo rijetko.

Različite vrste mahunarki i žitarica izvrstan su izvor bjelančevina i dobrih masnoća te bi se trebale jesti više od dva puta tjedno. I krumpir je uključen u piramidu, ali njegov unos bi trebao biti umjeren.

Vrlo rijetko

Slastice bogate šećerom i nezdravim masnoćama, gazirani napici – ako se konzumiraju, neka to bude u vrlo malim količinama i tijekom društvenih događanja, odnosno neka to budu 'društvene kalorije'.