ZA BOLJI OKUS

Upoznajte osnovna pravila sljubljivanja jela i piva

06.05.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Pivo može povećati već ionako ogroman raspon okusa kulinarskih specijaliteta, bilo da nam je cilj postići slaganje ili neslaganje piva i hrane

I dok su pivske navade stanovnika kontinentalne, posebno sjeverne Europe, nadaleko poznate, a nerijetko iskorištene i u turističke svrhe, etnologinja Gordana Viljetić kaže da ne zaostaje mnogo ni stanovništvo pomorskih, pa čak ni vinski orijentiranih, mediteranskih zemalja: 'Tako ćete, naprimjer, u Irskoj naići na, samo neupućenima nespojive, kombinacije piva i plodova mora, a o slavnom engleskom jelu fish and chips da i ne govorimo.

Belgija je zemlja u kojoj se naviše kuha s pivom i pije pivo uz hranu. Belgijski lambic od malina, naprimjer, savršeno pristaje uz voćne kolače. Susjedna, francuska biljna piva idealna su kad je u pitanju perad, dok će gotovo svaka vrsta izvorno talijanske pizze najbolje sjesti baš uz čašu piva.'

No, istovremeno, Viljetić upozorava da postoje određena gastronomska pravila te preporučuje jednostavne načine sparivanja Kanađanina Stephena Beaumonta, jednog od ponajboljih svjetskih pisaca na temu hrane i piva:

1. Zamislite da je ale crno, a lager bijelo vino. Uz govedinu, janjetinu ili druga tamna mesa, uz koja biste inače služili crna vina, poslužite pivo gornjeg, toplog vrenja s posebnim kvascima (engl. ale), a perad i ribu, odnosno jela tradicionalno praćena bijelim vinima, kombinirajte s pivom vrste lager.

2. Zastupljenost hmelja u pivu istovjetna je stupnju kiselosti vina. Sa začinjenom, slanom ili masnom hranom, s kojom biste inače služili kiselija vina, servirajte piva s većim postotkom hmelja, primjerice njemački pilsner.

3. Pristajanje ili kontrast. Pokušajte kombinirati hranu s pivom sličnih karakteristika. Naprimjer, robusni mesni gulaš s bogatim pivima vrste ale, a bijelu ribu s delikatnim pšeničnim pivom, odnosno svijetlim lagerom. Kontrasti su također poželjni – suhi lager uz krem juhu, a tvrdi stout uz slankast okus oštriga.

4. Pivo slađe od deserta. Ništa ne ubija okus piva više od preslatkog deserta. Ujednačen sadržaj šećera u pivu i desertu funkcionirat će vrhunski, posebno ako voćna piva kombiniramo s čokoladnim desertima i obrnuto – čokoladna piva s voćnim desertima.

Tportal, medijski pokrovitelj prve izložbe o kulturi konzumiranja piva u Hrvatskoj 'Idemo na pivo!', koja se održava u Etnografskom muzeju u Zagrebu od 11. svibnja do 15. srpnja, svakog tjedna donosi po jedan slasni hrvatski pivski recept, i to savršeno sljubljen s odgovarajućim pivom, u suradnji s organizatorima izložbe, Etnografskim muzejom i Karlovačkom pivovarom. Izložbu prate popratna događanja namijenjena isključivo odraslim posjetiteljima.