THOMAS HORN

Upoznajte holivudsku zvijezdu rodom iz Slavonije!

27.01.2012 u 11:47

Bionic
Reading

Četrnaestogodišnji američki glumac Thomas Horn nova je holivudska zvijezda koja tečno govori hrvatski jezik! Naime, mlađahni Thomas s majčine strane porijeklom je iz Našica

Thomasova majka Biljana uspješna je liječnica, a otac Eric je očni kirurg iz San Francisca. Thomas često posjećuje Hrvatsku i voli dolaziti u Našice, gdje je već boravio više puta i gdje mu djed posjeduje kuću. Njegovi djed i baka trenutačno žive u Zagrebu i najzaslužniji su za to što, unatoč tome što je rođen u Americi, Thomas odlično govori hrvatski jezik i zna sve o svom porijeklu i kraju iz kojeg potječe, piše Glas Slavonije.

Mladi glumac ima ulogu u filmu Jako glasno i nevjerojatno blizu, drami koja je nominirana za ovogodišnjeg Oscara u kategorijama za najbolji film i najbolju sporednu mušku ulogu. Riječ je o ekranizaciji istoimenog bestselera Jonathana S. Foera 'Extremely Loud and Incredibly Close' iz 2005. godine, o obiteljima koje su izgubile bližnje u napadima na blizance World Trade Centera u New Yorku 11. rujna 2001.

Thomas u tom filmu igra Oskara Shella, devetogodišnjeg dječaka, amaterskog izumitelja, dizajnera nakita, astrofizičara, glazbenika i pacifista koji po cijelom New Yorku traži ključanicu koja odgovara tajanstvenom ključu koji mu je ostavio otac ubijen u napadu 11. rujna.

U filmu se pojavljuje niz poznatih glumaca, uključujući Toma Hanksa, Sandru Bullock, Violu Davis, Johna Goodmana, Jeffreyja Wrighta, Zoe Caldwell i Maxa von Sydowa, koji je nominiran za Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu. Priliku da radi na filmu, rame uz rame s brojnim glumačkim velikanima, Thomas je dobio igrom slučaja, nakon što je kao 12-godišnjak pobijedio u dječjoj verziji američkog kviza 'Jeopardy!' ('Izazov'), osvojivši nagradu od 32.000 dolara i putovanje na Aljasku za sebe i obitelj.

Naime, kviz je gledao i producent Scott Rudin ('Društvena mreža'), čiju je pozornost Thomas privukao svojom istančanom koncentracijom i darovitošću.

Mladom glumcu mnogi predviđaju sjajnu karijeru, a nedavno je potpisao ugovor za još jedan veliki filmski angažman o kojem zasad ne želi puno otkrivati.

'Nisam drugačiji od mojih vršnjaka. Idem u školu, sviram klavir, čitam knjige, puno spavam', kaže Thomas.