NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA

Umjerena konzumacija maslaca nije nezdrava

30.06.2016 u 20:22

Bionic
Reading

Rezultati opsežnog istraživanja provedenog u 15 zemalja na 6,5 milijuna ljudi pokazali su da umjerena konzumacija maslaca nema izravne veze s obolijevanjem od kardiovaskularnih bolesti te da ovu namirnicu ne treba demonizirati niti je u potpunosti izbaciti iz prehrane

Znanstvenici, koji su rezultate studije objavili u časopisu Plos One, kažu da je maslac puno bolji izbor u prehrani od šećera ili škroba.

Međunarodna grupa stručnjaka je na temelju devet istraživanja u kojima je praćeno zdravstveno stanje 6,5 milijuna stanovnika iz 15 zemalja ustanovila da se redovno konzumiranje manje količine maslaca ne može povezati s kardiovaskularnim oboljenjima, moždanim udarom ni dijabetesom, odnosno da ima minimalan utjecaj na mortalitet, razvoj kardiovaskularnih bolesti i razvoj dijabetesa.

U razdoblju u kojem je praćeno zdravstveno stanje ispitanika umrla je 28.271 osoba, među kojima 9.783 od posljedica kardiovaskularnih bolesti, a 23.954 zbog dijabetesa tipa 2.

Sudionici studije dnevno su prosječno konzumirali oko 14 grama maslaca što odgovara jednoj jušnoj žlici.

'Osobe koje dnevno konzumiraju veću količinu maslaca najčešće vode nezdrav način života, no povezanost između maslaca i srčanih bolesti općenito je prilično neutralna', kažu liječnici s bostonskog Sveučilišta Tufts te poručuju da maslac u prehrani ne treba demonizirati tako da ga se u potpunosti izbaci kao namirnicu.

S druge strane, ne treba ni pretjerivati s dnevnim količinama. Ističu da je maslac za zdravlje manje štetan od šećera ili škroba koji se svakodnevno i u velikim količinama unose u organizam kroz peciva ili krumpir.

Podsjećaju da su šećer i škrob povezani s većim rizikom obolijevanja od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a njihove su posljedice po zdravlje štetnije i veće nego one što ih ostavlja konzumacija nekih margarina ili konzumnih ulja bogatih dobrim masnoćama poput sojinog, kanolinog, lanenog ili maslinovog ulja. Također, ističu da spomenuta i slična ulja u usporedbi s maslacem, škrobom i šećerom smanjuju rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.