VRIJEME ZA NOVE ODLUKE

Uljepšajte si život malim promjenama

05.01.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Još niste donijeli novogodišnje odluke? Nema veze jer još uvijek stignete unijeti promjene u svoj život. Potrebno je samo malo volje i život će vam krenuti uzlaznom putanjom

Promjene u vašem životu ne moraju biti velike. Dovoljno je tek nekoliko manjih promjena i vaš će život poprimiti sasvim drukčiji izgled. Mi vam donosimo nekoliko ideja koje će vam pomoći u kreiranju novoga života.


Napišite si pismo za budućnost
Pišite dnevnik, ali samo jednu rečenicu dnevno
Pisanje dnevnika je velika obaveza koja zahtijeva dosta vremena. To je jedan od razloga zašto mnogi izbjegavaju pisanje dnevnika. Međutim, umjesto velikih rečenica, vi napišite samo jednu. Neka ta rečenica na najbolji mogući način opiše vaše stanje toga dana. Kad kasnije budete čitali dnevnik, vi ćete znati na što se sve odnosi ta jedna rečenica. Pisanje dnevnika oblik je terapije koja pomaže da pratite svoja raspoloženja.

Ustanite ranije

Većina ljudi ima stresno buđenje jer se prekasno budi, pa onda ne stižu obaviti sve što moraju. To je loš način za započinjanje dana. Ustanite petnaestak minuta ranije i dajte si priliku za normalno buđenje. 15 minuta više sna neće vas značajno više odmoriti, ali će vam ranije ustajanje omogućiti da mirnije krenete u novi dan. Pripazite da navečer ranije odlazite na spavanje. Ako želite stvarno veliku promjenu, ustanite prije sunca i promatrajte njegov izlazak. Oni koji to čine kažu da je osjećaj neopisiv.

Napišite pismo budućoj/budućem sebi

U pismu napišite kakvo vam je trenutno stanje, što vas brine i plaši te što želite mijenjati. Motivirajte se i maštajte o budućnosti te si naglasite da računate sami na sebe. Ovo je priznat način za projiciranje bolje budućnosti. Na taj način motivirate sami sebe. Kada za pet, 10 ili 15 godina budete čitali pismo, vidjet ćete koliko ste se vi i vaš život promijenili.


Uživajte u šetnji na kiši
Zabilježite trenutke koji su vas nasmijali
Opće je poznato da je smijeh najbolji lijek. To je i znanstveno dokazano. Ove godine stoga zabilježite one trenutke koji su vas posebno nasmijali. Zapišite takve situacije i snimite filmove i serije koje su zaslužne za vaše raspoloženje. U dane kada ste neraspoloženi, pogledajte ili pročitajte zabilježeno i bit će vam bolje.

Hodajte po kiši
Ovo, naravno, nemojte činiti kada je hladno, ali šetnja po ljetnoj kiši neopisivo je iskustvo. Na ulicama nema nikoga, zrak ima poseban miris, a vas miluju kapljice kiše. Stopite se s prirodom i nagradite se novim iskustvom koje ćete, bez sumnje, uvijek pamtiti.

Uživajte u djeci i slobodno ih 'sramotite'

Kad djeca dođu na prag puberteta, počinju se sramiti svojih roditelja, ali i drugih bližnjih odraslih. Međutim, vi ipak činite to što njih 'sramoti'. U tom trenutku možda neće biti sretni zbog toga, ali kasnije će znati cijeniti takve trenutke. Nemojte se suzdržavati i uživajte u njima. Grlite ih, ljubite i mazite. Život je prekratak, a to su najsretniji trenuci.

Budite gospodar barem na jedan dan

Odaberite jedan dan u godini i posvetite ga samo sebi. Za taj dan možete se pripremati mjesecima prije i bilježiti sve što bi ste voljeli raditi, ali za to nemate vremena. Pripremite svoj dan do u detalje i potpuno se razmazite. Isključite se od svih ostalih i činite samo ono što vi želite. Takav dan napunit će vam baterije i dugo ćete ga pamtiti.

Popnite se na brdo ili planinu
Oni koji to redovito čine zaklinju se da je osjećaj neopisiv. Iako je penjanje zahtjevno, nije neizvedivo. Penjite se polako, razgledajte prirodu i uživajte u njoj. Kad se popnete na vrh i pogledate dolje, znat ćete da ste srušili još jednu vlastitu barijeru. Osim što ćete se dobro osjećati, moći ćete uživati i u prekrasnom pogledu s vrha.