LUKA NIŽETIĆ, SANJA DUGGAN, FANI STIPKOVIĆ

U Zagrebu održan veliki prosvjed protiv krzna

  • Autor: N. LJ. J
  • Zadnja izmjena 20.02.2010 15:31
  • Objavljeno 20.02.2010 u 14:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon prosvjeda u Novom Sadu, Osijeku i Sarajevu, Prijatelji životinja su održali u subotu, 20. veljače, veliki prosvjed protiv krzna u Zagrebu

Prosvjedna povorka krenula je s Trga kralja Tomislava u 11 sati. Stotine glasnih prosvjednika s brojnim transparentima prošle su centrom Zagreba zaustavljajući se pred krznarijama kako bi zapalili svijeće za životinje ubijene zbog glamura.

Iza 12 sati na Trgu bana Josipa Jelačića oko sto aktivista za prava životinja održalo je minutu šutnje i položilo vijenac uz lijes s dijelovima tijela ubijenih životinja pretvorenih u krznene odjevne predmete kako bi osudili masovna ubijanja živih bića zbog mode i profita.

Prosvjedu koji za cilj ima podizanje svijesti javnosti i postizanja zakonskih promjena u smjeru zabrane prodaje životinjskoga krzna pridružili su se i Luka Nižetić, Fani Stipković i Sanja Duggan.

Prijatelji životinja

Prijatelji životinja

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Detalj s prosvjeda

Životinje koje se uzgajaju zbog krzna u malim prljavim kavezima ubijaju se elektrokucijom, gušenjem plinom, lomljenjem vratova, ubrizgavanjem injekcija insekticida u srce i sličnim metodama, dok životinje uhvaćene u prirodi slomljenih udova danima umiru uhvaćene u klopke, čekajući lovce da s njih oderu krzno.

Životinje nemaju krzno da bi bile ubijene zbog glamura niti da bi netko njihovom smrću stjecao profit. Njihovo krzno pripada njima, a ne ljudima. Životinje imaju svoje razloge za život i pravo na život u svom krznu.

Unatoč tome, preko 70 milijuna životinja godišnje ubija se zbog dijela modne industrije koji ne preza da za odjeću iskoristi krzno oderanih pasa, mačaka, činčila, lisica i drugih životinja s kojima bismo trebali dijeliti ovaj planet.

Industrija krzna nemilosrdno troši prirodne resurse, zagađuje vodu i koristi kancerogene kemikalije da bi pokušala dio mrtve životinje pretvoriti u odjevni predmet. Ali ni to nije dovoljno da se zaustavi nemilosrdno ubijanje.

Stoga je bitno da svatko od nas kaže 'ne' krznu kako bi odjeća od životinjskoga krzna postala sramota za svakog tko je proizvede i odjene te da nekadašnji simbol prestiža u potpunosti postane simbolom okrutnosti, ekološke neosviještenosti i staromodnosti.

Zakonska zabrana uzgoja životinja za krzno, koju je podržalo čak 73,7 posto građana i koja je stupila na snagu Zakonom o zaštiti životinja 1. siječnja 2007, uz prijelazno razdoblje od deset godina, pokazuje da je velika većina građana svjesna da je ubijanje životinja zbog njihova krzna dovoljan razlog da se kaže 'ne' odjeći i dodacima od životinjskoga krzna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi