'zaručnička piletina'

U ovaj recept kunu se Meghan Markle i Emily Blunt: Sočna piletina toliko je dobra da dokazano osvaja srca

29.10.2021 u 10:43

Bionic
Reading

Tko bi rekao daje usavršavanje kulinarskih vještina po pitanju pripreme piletine ključni sastojak za ljubav i brak. Prema svemu sudeći čuveni recept Ine Garten, dive Food Networka koji nosi vrlo simboličan naziv 'zaručnička piletina' može potaknuti muškarce da postave ključno pitanje, a u čudotvorne moći ovog recepta kunu se Meghan Markle i Emily Blunt

Čini se kako ljubav doista ide kroz želudac, a ako želite muškarca posve osvojiti – pripremite mu sočnu piletinu. Zvijezde A-liste, kao što su Meghan Markle i Emily Blunt receptom za vrlo sočnu piletinom potaknule su svoje odabranike da kleknu i na ruku im stave zaručnički prsten. Čini se kako zvijezda filma 'Quiet Place', 38-godišnja Emily Blunt slijedi primjer kraljevskog para Meghan Markle i princa Harryja.

Emily je nedavno otkrila kako je pripremila slavni specijalitet kada je 2008. godine tek počela izlaziti sa svojim sada već suprugom, 42-godišnjim Johnom Krasinskim. Nakon godinu dana veze, zaručili su se i vjenčali 2010. godine.

U razgovoru River Cafe Table 4 podcastu Blunt je rekla: 'Jednostavno sam pripremila nešto za što sam znala da će mu se svidjeti. To je to – sve što je trebalo!'

  • +4
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: JosiahW / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Zvijezda filma 'Vrag nosi Pradu' dodala je: 'Mislim, pečeno pile, tko ne voli pečenu piletinu. Pečeno pile koje jako volim je ono po receptu Ine Garten koje se naziva 'zaručnička piletina'. Kada je pripremite za nekoga, zaručite se,' rekla je Emily i otkrila kako je za pripremu piletine koristila limun, češnjak, luk, timijan, sol i papar

Luk posipate oko piletine, ali ga jako dobro upakirajte na pladanj. Zatim se meso peče oko sat i 20 minuta, a kada je gotovo, savršeno je. Kad izvadite piletinu, onda je kratko pirjate na malo vina i maslaca u toj mješavini luka i češnjaka. O moj Bože, to je božansko. Stvarno je bude sočno i ukusno,' rekla je Blunt.

Što se tiče vojvode i vojvotkinje od Sussexa, par se zaručio nedugo nakon što su uživali na romantičnoj večeri koja je uključivala pečenu piletinu, prema izjavi same Ine Garten. Naime, 73-godišnja Ina Garten gostovala u emisiji 'Sunday Today with Willie Geist' 2018. godine te je tada rekla da je kraljevski par pripremio piletinu prema njezinom receptu otprilike u vrijeme kada je Harry zaprosio Meghan. 'Znam da je voljela pripremati moj recept za pečeno pile, onaj koji ja zovem 'zaručnička piletina' jer kad god je pripremiš netko te zaprosi', rekao je Garten tada.

'Bez mene te prosidbe nikada ne bi bilo. Nije li to divna priča? Koliko je to moćno?,' dodala je slavna kuharica te kasnije na svom Twitteru napisala: 'Čestitam princu Harryju i Meghan! Oduvijek sam znala da pečena piletina ima magične moći!! Tako sam sretna zbog vas oboje!'

Sama Meghan o tom istom receptu pričala je 2016. godine u intervjuu za Good Housekeeping. 'Ne postoji ništa tako ukusno kao savršeno pečena piletina. Ako imate recept za pečenu piletnu od Ine Garten, to je sasvim nova razina. Tako pripremljenu piletinu nosimo na zabave i sklapamo puno prijateljstava,' rekla je Meghan tada.

Ako želite isprobati slavnu 'zaručničku piletinu', ovo je recept Ine Garten.

Potrebni sastojci:

  • 1 pile za pečenje
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • 2 limuna
  • 1 cijela glavica češnjaka, poprečno preprezana na pola
  • maslinovo ulje
  • 2 luka, oguljena i nasjeckani
  • 120 ml suhog bijelog vina
  • 120 ml pilećeg temeljca, po mogućnosti domaćeg
  • 1 žlica običnog brašna

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.

Izvadite i bacite pileće iznutrice. Osušite izvana. Obilno posolite i popaprite unutrašnjost piletine.

Limun narežite na četvrtine, 2 četvrtine stavite u piletinu zajedno s češnjakom, a ostatak limuna stavite sa strane. Izvana premažite piletinu maslinovim uljem i obilno začinite solju i paprom.

Zavežite noge kuhinjskim koncem, a vrhove krila zataknite ispod tijela. Stavite piletinu u malu posudu za pečenje. Naime, ako je posuda prevelika, luk će izgorjeti.

U veliku zdjelu stavite limune koje ste stavili po strani i narezani luk, pomiješajte s 2 žlice maslinovog ulja, 1 žličicom soli i pola žličice papra. Dobivenu smjesu ulijete oko pileta u posudi za pečenje.

Pecite piletinu oko 1 sat i 15 minuta. Nakon toga izvadite piletinu na tanjur, prekrijte je aluminijskoj folijom i ostavite da odstoji 10 minuta dok pripremate umak, a limun i luk ostavite u posudi za pečenje.

Stavite tavicu n štednjak i uključite vatru na srednje jačinu. Dodajte vino i miješajte drvenom kuhačom kako biste sastrugali smeđe komadiće sa strane. Dodajte temeljac i posipajte brašno uz stalno miješanje dok se umak ne zgusne. Dodajte sokove koji se skupili ispod piletine tijekom pečenja. Izrežite piletinu na tanjur i poslužite s limunom, lukom i toplim umakom.