UNICEF

U Koprivnici započeo Festival o pravima djece

18.11.2013 u 10:55

Bionic
Reading

Projekcijom najgledanijeg obiteljskog slovenskog filma 'Gremo mi po svoje', pjevačkom točkom polaznika Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju 'Podravsko sunce' iz Koprivnice s UNICEF-ovom ambasadoricom Majom Vučić te uz voditeljsku palicu glumaca Mirne Medaković i Svena Šestaka u Koprivnici je svečano otvoreno 5. izdanje Festivala o pravima djece

Među uzvanicima i gostima na svečanom otvaranju bili su gradonačelnica Grada Koprivnice Vesna Želježnjak, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, v.d. predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković, ravnateljica 'Podravskog sunca' Ksenija Vukić te glumac i redatelj Dejan Aćimović.

Ovogodišnje, 5. izdanje Festivala o pravima djece najveće je do sada – po broju djece koja će u njemu sudjelovati te broju inkluzivnih aktivnosti koje su započele u Zagrebu, a završit će u Koprivnici. Tijekom četiri dana trajanja Festivala u Koprivnici bit će ukupno prikazana 33 filma za djecu i odrasle, a najbolja domaća ostvarenja na temu prava djece u produkciji djece i mladih obići će još devet hrvatskih gradova u kojima su organizirane inkluzivne projekcije za osnovnoškolce i srednjoškolce. Festival o pravima djece i dalje je jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj jer su sve projekcije i aktivnosti prilagođene djeci i odraslima s oštećenjem vida, odnosno sluha.

Veza između književnosti i audiovizualnog stvaralaštva je u srcu ovogodišnjeg Festivala o pravima djece. Stoga slogan ovogodišnjeg Festivala 'Dobre stranice ne poznaju granice' podsjeća na tu vezu, ali se i nadovezuje na nacionalnu kampanju 'Čitaj mi!' koja poziva na čitanje knjiga djeci od najranije dobi, najavili su organizatori i domaćini na otvaranju prvog inkluzivnog Festivala.

Većinu festivalskih aktivnosti ove godine ugošćuje Grad Koprivnica, pa su tako svakoga dana trajanja Festivala u kinu Velebit organizirane večernje projekcije filmova za odrasle. U radionicama, koje su također organizirane u sklopu Festivala, sudjelovat će učenici koprivničkih osnovnih i srednjih škola, a u matinejama za osnovne i srednje škole, koje će se paralelno održati u kinima Cinestar u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru, Dubrovniku i Slavonskom Brodu te u kinu Velebit u Koprivnici, sudjelovat će više od 6.000 djece. Za trajanja Festivala u Knjižnici Fran Galović u Koprivnici moći će se razgledati izložba fotografija na temu 'Kako žive djeca u Hrvatskoj', koju UNICEF organizira u suradnji s Hrvatskim zborom fotoreportera.

Festival o pravima djece organiziraju Ured UNICEF-a u Hrvatskoj u suradnji s Gradom Koprivnicom, Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom, uz partnerstvo Blitz Cinestara te podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba, Oryx Grupe te Hrvatskog telekoma.

Cjelokupni program Festivala može se preuzeti na www.festivalopravimadjece.org