PAR SAVJETA

U koje krpice treba uložiti, a na kojima štedjeti?

13.12.2012 u 08:00

Bionic
Reading

U neke stvari u ormaru valja uložiti nešto više novca – trajat će, a spašavati vam mnoge modne kombinacije. Druge su pak toliko prolazne da ne traju ni dvije sezone. Evo u što se isplati ulagati, a na valja čemu štedjeti

Svjetski stilisti su za Realsimple.com govorili o nadogradnji modnog ormara, odnosno komadima odjeće u koje se isplati uložiti veće svote novca te onima na koje treba puno trošiti:

Majice
Štedjeti ili potrošiti? Štedjeti.

Štedite na majicama jer ih nosite izravno na koži i stoga ih često perete, pa ne traju baš dugo. K tome, one bijele definitivno gube bitku pred flekama ispod pazuha. Birajte zato one koje vam dobro pristaju i čiji materijali ne izgledaju jeftino. Oba je kriterija moguće zadovoljiti uz minimalnu cijenu.

Traperice
Štedjeti ili potrošiti? Potrošiti.

Traperice su smišljene kao radna odjeća, ali danas se nose posvuda – po dvorištu dok grabite lišće, na poslu i na večeri s prijateljima. Zato, isplati vam se potrošiti nešto više novca na par ili dva. Vrhunski traper se odlično pere i ima sadrži savršen omjer elastina te bolje stoji od jeftinih verzija. Razmislite stoga o jednima savršenima za ravne ciple i jednima dužim koje ćetre nositi uz visoke pete.

Hulahopke
Štedjeti ili potrošiti? Štedjeti.

Hulahopke su škakljiva stvar, i prolazna. Možda će vam skuplje i trajati nešto dulje, ali će vam se sve u svemu ipak više isplatiti za istu cijenu kupiti cijeli paket jeftinih. Jer za jedan par od 200 kuna možete dobiti i preko deset komada u pakiranju. Naravno, ako ste u financijskoj prilici, kupite skupe jer dobro stoje i pružaju osjećaj postojanosti, no ako želite uštedjeti, radije kupite više pari jeftinijih.

Grudnjak
Štedjeti ili potrošiti? Potrošiti.

Grudnjaci su dobra investicija jer mogu utjecati na vaš cjelokupni izgled. Fokusirajte se na spoj udobnosti i naglašavanja oblina. Što imate veće grudi, grudnjak vam mora bolje prianjati. Ako imate manje grudi, grudnjak ih mora naglasiti najviše što može.

Odjeća za gimnastiku
Štedjeti ili potrošiti? Potrošiti.

Čak i ako se odlučiti za najbolje sportske brandove (umjesto da se znojite u prastaroj majici), nećete nužno bankrotirati. Dobru sportsku odjeću danas, osobito na sniženja, možete iskopati po sasvim pristojnim cijenama, a trajat će vam godinama. Svakako uložite u nešto funkcionalno, udobno, a da vam dobro stoji – bit ćete motiviraniji za vježbanje. Nemojte ipak pretjerivati, jedan donji dio koji vam dobro stoji i nekoliko topića bit će dovoljni.


Trendi komadi
Štedjeti ili potrošiti? Štedjeti.

Uz sve silne lance ulične mode, nema nikakve potrebe trošiti veće svote na ionako prolazne, često, kad su trendovi u pitanju, tek jednosezonske komade robe i modnih dodataka. Neki trendovi, poput nautičkog looka, uvijek se vraćaju, pa ih svakako pokupite među trendovskim krpicama.

Crne hlače
Štedjeti ili potrošiti? Potrošiti.

Dobre crne hlače mogu trajati godinama, bezvremenske su. Investirati u dobar par gotovo pa stil znači. Investirajte u njih pametno jer ih možete nositi svaki dan, a da se to i ne zapazi.
Što bolje i kvalitetnije, duže će vam trajati. Koštat će vas više, ali će vam se to dugoročno vratiti. Sigurno nećete morati svake godine kupiti nove.

Jakna
Štedjeti ili potrošiti? Potrošiti.

Dobra jakna može učiniti mnogo za vaš cjelokupni izgled. Možete nositi bezveznu majicu i obične traperice, a dobra jakna učinit će čuda od vašeg outfita. Jaknu birajte ovisno o svojoj građi – struku, bokovima, bedrima – naglasite prednosti, sakrijte mane.

Haljina
Štedjeti ili potrošiti? Potrošiti.

Jedna, dvije dobre haljine u kojima se osjećate kao da vam nitko nije ravan jednostavno mora biti u vašem ormaru. Posebice crna, tamno smeđa ili neka haljina u boji dragog kamenja komad je u koji se isplati najviše uložiti, samo neka ne bude prekratka, to bi moglo 'ubiti' njezinu dugovječnost. Imajte na umu da se uvijek nosi - dužina do koljena.

Cipele za posao
Štedjeti ili potrošiti? Potrošiti.

Jedne dobre cipele u sezoni izvući će mnoge, mnoge vaše outfite. Cipele koje nosite za dan i idete u njima na posao trpjet će mnoge kilometre na vašim nogama, stoga, dopustite im spoj dobrog izgleda i kvalitete, što znači da će se isplatiti promijeniti im petu ako se izliže, pojačati im potplate gumom te ih zaštiti vodootpornim premazom.

Cipele za večernje izlaske:
Štedjeti ili potrošiti? Štedjeti

Cipele za izlaske nećete baš tako često nositi, a kad ih nosite za izlazak, ne želite se brinuti ako vam netko stane na njih. A ako vam se prolije vino po satenskom primjerku, neće vas boljeti srce budete li ih morali baciti. Isto vrijedi i za večernje haljinice i torbice!

Zimski kaput
Štedjeti ili potrošiti? Potrošiti.

Kvalitetan kaput je ključni komad, naposljetku, sakriva svu odjeću koju držite u ormaru i često sam on bode oči, na ovaj ili onaj način. Dobar kaput savršeno pristaje u ramenima, struku, rukavima, a materijal mora podnijeti i najgore vremenske uvjete bez da se nabora. U svom kaputu svakako morate prekrižiti ruke, zagrliti se i osjećati se udobno. Kako provjeriti materijal? Zgrabite u ruku što više materijala, zgužvajte ga na 20 sekundi i pustite. Ako izgleda kao zgužvana plastična vrećica iz dućana, i vi ćete.