DOSTA JE BOLI

U dva koraka izračunajte koja je visina potpetice idealna za vas

07.10.2016 u 19:35

Bionic
Reading

Svaka bi žena rado nosila visoke štikle i osjećala se kao da hoda oblacima, ali znamo da je stvarnost sasvim drugačija. Ipak, jedna je stručnjakinja za stopala i nožne zglobove otkrila zašto neke žene s lakoćom hodaju u štiklama, a neke zapravo uopće nemaju predispoziciju za visoku petu

Stručnjakinja za stopala i nožne zgloboveortopedica Emma Supple otkrila je jednostavnu formulu kojom svaka žena sama može vrlo lako saznati jesu li joj noge stvorene za štikle i koliko visoke potpetice treba nositi, a da se osjeća ugodno.

Supple je ljubiteljica štikli, a s godinama prakse shvatila je da nisu sve žene stvorene za visoku petu. Otišla je korak dalje i osmislila formulu kojom u dva koraka pacijenticama otkriva idealnu visinu pete i koliko su uopće stvorene za nošenje štikli

Svoju računicu nazvala je Perfect Heel Height ili PHH odnosno idealna visine potpetice. Za Daily Mail otkrila je da ugodnost nošenja štikli najviše ovisi o položaju talusa, odnosno kosti gležnja.

'Ako vam je kost gležnja nagnuta prema dolje dok nogu držite ispruženu i opuštenu, imate puno mobilnosti i visoke pete možete nositi lakše nego žene koje to nemaju', kaže Supple.

Da biste otkrili odgovara li vam visoka potpetica, prvi korak jest da skinete cipele i čarape kako biste točno vidjeli položaj stopala. Zatim sjednite i jednu nogu ispružite ispred sebe, a stopalo opustite. Ako stopalo odnosno rist izgleda kao da je pod pravim kutom u odnosu na nogu ispred vas, manje je mobilno pa vam je teže biti u štiklama. S druge strane, ako kut nije izražen i čini se kao da je linija noge prati i stopalo sve do prstiju, imate prirodnu predispoziciju za lakše i bezbolnije nošenje cipela s visokim potpeticama.

Idući korak otkriva koliko visoka potpetica vam najbolje odgovara. Početni je položaj isti, dakle sjednite i ispružite nogu, ali vam treba još jedna osoba za pomoć. Pomoćnik treba staviti metar ispod vaše noge, počevši od pete pa prema prstima. Metar ili ravnalo neka leži na podu, a pomoćnik neka uzme primjerice olovku ili kakav ravni štapić pa stavi okomito na metar u ravnini s jastučićima na stopalu.

Ovime ćete zapravo dobiti trokut, a stranice su ravnalo, olovka i stopalo. I sada ono najvažnije – mjera od početka pete pa do mjesta gdje olovka dodiruje metar idealna je visina potpetice za vas.