UDOBNOST PRIJE SVEGA

Štikle su out - ovo je obuća koju svi žele

03.05.2016 u 08:12

Bionic
Reading

Ako je suditi prema podacima kompanije NPD Group, prodaja stiletto cipela u posljednje dvije godine pala je značajnih 12 posto, a s druge strane, prodaja tenisica i cipela s blok petom naglo je porasla

Kako otkriva NPD-ov industrijski analitičar specijaliziran za obuću i modne dodatke, 'tenisice su praktički nova obuća koja se može nositi uz gotovo svaku kombinaciju'.

Uistinu, nije nikakva slučajnost to da je popularnost stilettica naglo pala u eksplozivnom naletu trenda athleisure.

Ovaj aktualan trend glavni je krivac za promjene na modnom tržištu. I dok se neke žene još ne mogu oprostiti od stiletto cipela, većina njih je sretna zato što se mogu istaknuti izgledom koji nije isključivo trendi, već je i jako udoban.

Uistinu, trenirka nikako ne ide skupa sa stiletto cipelama (osim ako ste Rihanna i vaša trenirka ima Guccijev potpis).

Trend athleisure ženama je dao zeleno svjetlo za nošenje udobne obuće u bilo kojim prilikama, a s obzirom na to da su se pobornice aktualnog trenda navikle na hodanje bez popratne boli, sasvim je jasno da trend sportske odjeće neće tako brzo nestati s modne scene.


'Nalazimo se na vrhuncu popularnosti sportske mode, što je jako utjecalo na modni stil. Funkcionalnost je postala vrlo bitna komponenta. Većina žena po cijele dane se nalazi u pokretu, stoga je postalo prihvatljivim nositi obuću koja, osim osjećajem, i izgledom djeluje udobno', mišljenja je industrijski analitičar NPD grupe.

Ako popularnost odjeće inspirirane sportskim aktivnostima i počne opadati, fokus na udobnosti i funkcionalnosti i dalje ostaje, čime se najavljuje novi val opcija u svijetu obuće. Na modnoj sceni pojavilo se toliko odličnih zamjena za stilettice koje krasi udobnost i jednostavan dizajn. Jedna od alternativa koja se posebno ističe su cipele s blok petom, čija je prodaja, sudeći prema podacima kompanije NPD, samo prošle godine porasla za 13 posto

'Smatram da žene posežu za manjim i masivnijim petama zbog njihove popularnosti, a istovremeno takav izbor obuće ne odaje dojam prevelike sređenosti, no i dalje je iznimno udoban za ubrzan životni tempo', mišljenja je dizajnerica Maryam Nassir Zadeh, čije komade iz kolekcije obuće s niskom petom obožavaju it djevojke i modni insajderi.

Popularnost cipela s blok petom ide u korak s trendovima u svijetu hlača i jeansa, čije siluete posebno laskaju dizajnu ovog tipa cipela. Nakon godina vladavine skinny traperica proteklih sezona ponovno su aktualizirane traperice opuštenog kroja koje često stižu sa širokim nogavicama i prizivaju nošenje cipela s debelom petom. Spoj stilettica s trapericama naglašenih nogavica, međutim, nikako ne djeluje proporcionalno.

'U jesenskoj sezoni gležnjače su postale jedina silueta čizama koja je zabilježila ogroman porast prodaje, što se svakako može zahvaliti i trendovima u svijetu traperica', mišljenja je analitičar modne industrije.


Stavljajući trendove sa strane, pad popularnosti stiletto cipela također ukazuje na rastuće modno samopouzdanje kupaca te ističe to da oni sve veći fokus stavljaju na individualnost. Današnji kupci su sve manje odani određenom brendu i sve su manje spremni žrtvovati osobni komfor u ime nepisanog dress codea.

Zahvaljujući konstantnom širenju društvenih mreža i modnih blogova, kupci danas ne moraju čekati na vijesti o tome što bi sljedeće trebali kupiti. Takvu odluku mogu sami donijeti, a sve veći broj žena sve manje opredjeljuje se za stilettice, što sada potvrđuju i statistički podaci.