VRLO JEDNOSTAVNO

U čemu je tajna duge i sretne veze?

11.03.2013 u 11:25

Bionic
Reading

Kada veza postane jednosmjerna ulica, ona će neminovno prije ili kasnije završiti u slijepoj ulici. Međutim, dugoročna i sretna veza nije nemoguća misija, a tajna se krije u razgovoru, oprostu i promišljenosti, savjetuje Jeff Cannon, stručnjak za meditaciju

'Cijeli taj proces počinje vašim unutarnjim razgovorom sa samim sobom. Budite svjesni toga i otkrit ćete kako je jednostavno njegovati odnos u smjeru u kojem želite', kaže Jeff Cannon, stručnjak za meditaciju, za Huffington Post

U jednom trenutku, gotovo svi su skloni prenijeti frustracije iz života na svog partnera. No nemojte se oko toga pretjerano uzbuđivati, savjetuje Cannon, jer to je sasvim prirodno. Naime, kada si žele dati oduška ljudi se obično okrenu onima koji su im najbliži i u koje imaju povjerenja. Međutim, u toj situaciji nastaje problem jer vaš partner ne zna kada vam treba malo oduška i kada se trebate 'ispuhati' te vaše 'ispade' doživljava vrlo osobno.

No to ne znači da si ne smijete dati oduška, već samo morate biti svjesni da to radite, kaže Cannon i navodi kako na taj način možete i reći partneru kada to radite. 'Kada ste svjesni osobe pokraj sebe lakše joj je pomoći da shvati 'zašto', tako da se ne bi zapitivali jesu li oni krivi i jeste li ljuti na njih', kaže stručnjak za meditaciju.

Samo priznanje da ste imali loš dan može vam pomoći da svoj ton promijenite od ljutnje do razumijevanja. Ako ste svjesni svoje frustracije, možete spriječiti eskalaciju bezopasnih komentara do oštre svađe.

Kada osjećate da ćete zbog ljutnje 'eksplodirati', duboko udahnite, zastanite malo i svom partneru objasnite zašto ste uzrujani. Nakon toga uzmite trenutak kako biste shvatili zbog čega ste ljuti, a partneru dajte do znanja da nije on kriv, već nešto sasvim treće.

Kada imate osjećaj da se morate braniti, zapitajte se čega se doista bojite. Ako ste ljuti, zapitajte se zbog čega točno. Nakon toga to objasnite svome partneru. Naime, kada ste svjesni problema koji vas muče, možete s partnerom razgovarati i o stvarima koje njega muče. Nakon nekog vremena shvatit ćete da je pozitivne promjene u vezi lakše ostvariti kada imate primjer, a to se postiže kada ste dobro svjesni svega oko sebe.

'Svijet kakav znate filtrira se kroz nade, snove, strahove i brige. Ljepota i ružnoća koju vidite u svijetu nisu odraz stvarnoga stanja, već vaših emocija. No to nije niti dobro niti loše – jednostavno mozak funkcionira na takav način. Trenutak kada svatko od nas postaje svjestan svojih emocija je trenutak kada počinjete uočavati koliko ego može ugroziti vaš odnos. Na taj način možete izbjeći negativne posljedice i izgraditi odnos kakav želite', savjetuje Cannon.

'Oprostite sami sebi što ne stižete sve obaviti danas. Oprostite sami sebi greške koje ste učinili na poslu. Oprostite sami sebi što ste dopustili da vam se netko uvuče pod kožu. Oprostite si što niste savršeni. Nakon toga svojem partneru oprostite iste te stvari i primijetit ćete kako se energija u prostoriji odmah mijenja. Ne dopustite da vaši strahovi unište vaš odnos.'

'Ravnodušnost i sumnja guše ljubav. Vi ste posve nesavršeni, a upravo je takva i vaša veza. Nemojte dopustiti da vam drugi kroje vašu sudbinu. Svatko ima vlastitu ideju ljubavi, života i veze. Uvijek imajte na umu da je to vaša veza. Nemojte dopustiti da tuđi snovi i želje bace sjenu na vaš život i sreću. Budite iskreni, otvoreni i dopustite sebi doživjeti i istražiti ono što imate, bez predrasuda. Dopustite sami sebi da se smijete i ponekad budete malo glupi, i uživajte. Dopustite si voljeti i biti voljeni bezuvjetno, bez obzira što drugi misle o tome. Najvažnije je pak polako disati i smijati se. To je prvi korak koji će spriječiti da vaša veza ne postane slijepa ulica', savjetuje Cannon.