NEOČEKIVANI REZULTATI

Tri stvari koje sigurno niste znali o roditeljstvu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.03.2011 10:32
  • Objavljeno 10.03.2011 u 08:00
djeca igra tuča

djeca igra tuča

Izvor: Corbis / Autor: Senthil Kumar/Corbis

Djecu učimo da budu dobra, da se ne tuku i ne lažu, no što ako upravo pomoću sukoba, svađa i poneke laži uče više i bolje. Novinari Po Bronson i Ashley Merryman proučavali su stotine istraživanja o djeci i došli do zapanjujućih rezultata

Otkrivamo vam ono najnevjerojatnije o odgoju što su zaključili na temelju brojnih studija. Naime, svaki roditelj želi da mu dijete odraste u samopouzdanu, prilagodljivu, uspješnu i sretnu odraslu osobu pa mu postavlja pravila i određuje što je lijepo, a što neprihvatljivo ponašanje. No Bronson i Merryman upozoravaju na sljedeće.

Za braću i sestre bolje je da se svađaju nego da odvojeno sjede u miru

Braća i sestre će se svađati i potući čak 700 posto više jedno s drugim nego sa svojim prijateljima, ali, navodi Bronson, svjesni su da su uvijek tu jedni za druge, bez obzira na nesuglasice. Gledati ih kako urlaju i tuku se može biti prava noćna mora, no ono što roditelji trebaju napraviti nije odvajanje djece. Trebaju im, naime, pokazati kako se igrati i pronaći aktivnosti u kojima će svi uživati. Istraživanja su pokazala da će djeca koja se zajedno igraju te se u svađi i potuku kasnije imati bolje odnose nego ona koja se igraju sama.

Govoreći djeci non-stop da su pametna možda postižete suprotan učinak

Normalno je da roditelji žele podići samopouzdanje svoje djece, stoga nije čudno da im i tisuću puta kažu bravo, pohvale ih i kažu da su pametni. 'Ustvari im pokazujete da je biti pametan nešto što ili imate ili nemate. Čim im nešto teško krene, mogli bi pomisliti da to ne mogu napraviti pa će lako odustajati', upozorava Bronson.

Umjesto stalnih pohvala za razne sitnice, bilo bi poželjno da roditelji pohvale trud koji su djeca uložila u neki zadatak. Time im pokazujete da imaju sposobnost uz određeni trud napraviti ono što žele.

Vaša djeca će lagati, i to je OK, ne kažnjavajte ih zbog toga

Iako svi roditelji iznad svega cijene iskrenost svoje djece, ne trebaju se previše uzbuđivati ako svog nestašnog petogodišnjaka uhvate u laži.

'To znači da je vaše dijete kognitivno napredno i da je sposobno razlučiti istinu od laži, odnosno izmišljene alternative', kaže Bronson. No do dobi od sedam godina djeca bi trebala odbaciti naviku laganja i izmišljanja.

Ako ih ipak uhvatite u laži, nemojte ih kazniti jer će samo postati spretniji da ih idući put ne biste uhvatili - objasnite im da ćete biti jako sretni ako vam kažu istinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi