POLICE SU HIT

Trendovski elementi u dnevnom boravku

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Komode, vitrine i regali sastavni su elementi u opremanju dnevnog boravka. Iako je njihov dizajn izuzetno važan jer sudjeluju u stvaranju ugođaja ovog važnog prostora, posvetite pažnju funkcionalnosti, kao i mogućnosti 'skrivenog' odlaganja predmeta i tehničkih uređaja
apartmenttherapy.com

apartmenttherapy.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Trendovski elementi dnevnog boravka nude rješenja za sve

Dnevni boravak je mjesto okupljanja obitelji i prijatelja, pa nije čudno da pojedinci najviše financijskih sredstava ulažu baš u ovaj prostor kako bi se kroz njega prezentirali na željeni način i uživali u njegovim estetskim vrijednostima.

Obaveza se povećava u manjim stambenim prostorima čiji stanari često imaju probleme s viškom stvari i nemogućnošću njihovog urednog odlaganja. Iako se minimalizam pokazao kao izuzetan za suvremeni način života i održavanje pokućstva, često je neprimjeren onima koji imaju previše stvari, pa ne znaju kamo s njima. U takvim slučajevima i dnevni boravak, kao najreprezentativniji prostor doma, nerijetko počinje sličiti na skladište ili postaje preopterećen brojem elemenata, koji se naknadno ubacuju s ciljem apsorpcije viška stvari. Trendovski elementi dnevnog boravka nude rješenja za sve – s puno ili malo predmeta za odlaganje, koja za cilj imaju atraktivan dizajn i zadovoljavanje estetskih kriterija, ali i onaj funkcionalni, koji je gotovo neodvojiv od prethodnog.

Spasonosni su u ovakvim situacijama moderni regali velikih dimenzija, koji su kompozicijski podijeljeni u zone s otvorenim policama i zatvorenim elementima. Boje fronti, kao i vrsta materijala čine ovakve glomazne elemente razigranim i dinamičnim u prostoru. Izgledaju atraktivno, ali prilično neutralno jer zauzimaju dio prostora u čitavoj dužini zida dubine 40-60 cm. Osobito su prikladni za smještaj u uvučene zone u koje se često postavljaju ugradbeni ormari.

apartmenttherapy.com

apartmenttherapy.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Police mogu poslužiti i za odlaganje umjetničkih predmeta

Ovakvi zahvalni elementi namještaja ne moraju biti izvedeni u punoj visini zida. Mogu se doživljavati lebdećima na zidu ako se izvedu na način da su uzdignuti 30-ak cm od poda i isto toliko spušteni od stropa. Igrom visina i kombinacijom elemenata puno – prazno stvorit ćete atraktivan dizajn i osigurati dovoljno prostora za pohranjivanje predmeta koje ne želite vidjeti na policama.

Ekshibicionistička minimalistička rješenja elemenata dnevnog boravka dostupna su pojedincima koji žive u izuzetno prostranim domovima i imaju dovoljno ostalih prostorija u koje mogu smjestiti sve potrebno. Dnevni boravak u takvim slučajevima postaje 'izložbeni prostor' suvremenog dizajna u kojem kriterij funkcionalnosti ne igra važnu ulogu. Vrhunski dizajn, osjećaj uživanja u lijepom i udobnost, osnovni su kriteriji pri uređenju ovakvih dnevnih boravaka.

Najnoviji trendovi naglašavaju geometričnost elemenata, koja se najčešće osjeća u srazu horizontalnog i vertikalnog s jasno naznačenim kompozicijskim smjerovima. Ovakve kombinacije rezultiraju dinamičnim elementima, koji su vrlo dominantni i efektni u prostoru dnevnog boravka. Igre bojama i materijalima su dozvoljene u širokim rasponima, ali naglasak je na bijeloj u kombinaciji s materijalima koji ističu teksturu drva. U obzir dolaze prirodni i umjetni materijali.

Police su i dalje rado viđene u dnevnim boravcima, pa su takva rješenja spasonosna za sve koji imaju puno knjiga i biblioteku vide kao sastavni dio boravka. One mogu poslužiti i za odlaganje umjetničkih predmeta, a uspješno se kombiniraju s geometrijskim punim elementima. Transparentne police često se koriste i kao pregradni element između pojedinih zona, npr. blagovaonice i dnevnog boravka. Trendovi su jasni – police su i dalje hit!

Vrlo popularan element dnevnog boravka postaje i kuhinjski pult koji prema boravku ne prerasta u šank, već u svojevrsnu komodu s otvorenim policama te punim ili staklenim frontama. Police prema boravku mogu prerasti u klupu s jastučićima, pa ovakvo sjedenje može zamijeniti potrebu za tabureima ili dodatnim stolicama.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi