U blagdanskom duhu

Tradicionalan, a tako privlačan: Ovaj uzorak nikad ne izlazi iz mode i u njemu se uvijek izgleda dobro

22.12.2022 u 14:22

Bionic
Reading

Tradicionalno tartan doživljava procvat i rast popularnosti u ovo doba godine. Bogati uzorak, nekoć simbol pripadnosti elitnom klanu, danas donosi blagdansko veselje nošen na pletivima, šalovima i svemu što promrzle mjesece čini malo podnošljivijim. No, osim što članovi britanske kraljevske obitelji, koje se prati u korak, dobre želje šire odjeveni u karirane uzorke, neke zvijezde također prihvaćaju škotsko nasljeđe ove sezone

Glumica Jodie Turner-Smith servirala je jedan od najupečatljivijih stajlinga inspiriranih Božićem. Zvijezda filma Queen & Slim možda je izjavio da se 'moda vratila, dušo' dok je vodio dodjelu Fashion Awardsa, ali Jodie Turner-Smith je stara duša u srcu, koja svoje uske šljokičaste svečane haljine s potpisom brenda 16Arlington miješa s Guccijevim izgledom koji uspješno odolijeva trendovima i putuje kroz modnu povijest. Odijelo od tartana s potpisom modnog diva Guccija na Jodie je, u kombinaciji s kaputom s uzorkom kravljeg krzna izgledalo je sve samo ne tradicionalno.

Kada je riječ o modernizaciji tartana, ovaj modni kameleon je dostojan ambasador. Odijelo koje je nosila Jodie Turner-Smith, mahovinastozeleni set dubokog dekolte prekriven s tamnoplavim i crvenim kockicama izgleda prije usmjereno nego konvencionalno i pokazuju snagu odličnog kroja – nešto što kraljevska obitelj zna jako dobro.

Jodie Turner-Smith Izvor: Profimedia / Autor: Kristin Callahan / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dok su stajlinzi s popularnim kockastim uzorkom nove princeze od Walesa proizvod njezinog odnosa s pouzdanim britanskim brendovima, od Alexandera McQueena do Emilije Wickstead, uzorci koje je nosila kraljica Elizabeta II često su bili Royal Stewart tartan, koji datira iz 1800. godine i nazvan ke po škotskoj dinastiji Stuart , ili Balmoral tartan, za koji Škotski registar tartana navodi da ga je stvorio princ Albert 1853. nakon što su on i kraljica Viktorija kupili Balmoral, a i danas je omiljen kralju Charlesu.

Kao i sa svime u ormaru bivše kraljice, tartan je predstavljao najbolje od britanske izrade i označavao je kvalitetnu odjeću, a ne modu – komad napravljen da traje.

Koliki je tartan značajan kako u modi, tako i cjelokupnoj povijest u prilog govori i činjenica da V&A Dundee, muzej dizajna u Dundeeju u Škotskoj, za proljeće 2023. planira značajnu izložbu koja prikazuje kako je 'tartan - tkanina jedinstva i neslaganja, inkluzivnosti i različitosti, rituala i pobune - povezao zajednice diljem svijeta, I obožavane i ismijane.' S 300 predmeta koji obuhvaćaju kategorije od mode do likovne umjetnosti, i donacijama prikupljenim preko velikih kuća, od Chanela do Diora, izložba obećava da će duboko zaroniti u 'složenu, bogatu i ponekad bolnu povijest' ovog bezvremenskog uzorka.

Sada pak stilsku inspiraciju možete potražiti na modnim pistama s kolekcijama za proljeće/ljeto 2023. koje su bile prepune kariranog uzorka, uključujući 'oproštajne' kockice Riccarda Tiscija za Burberry, eksperimentalnu žensku odjeću Daniela Fletchera i svježe kombinacije boja Prade, Kenza i Junye Watanabe u kombinaciji klasično oblikovanih kvadrata. Oni se pak poprilično razlikuju od anih tartana koji su pigmentirani bojama dobivenim od biljaka i bobica, pa čak i od onih iz kasnijih godina kada su noviji klanovi prilagodili uzorke dodavanjem dodatnih pruga.

Zasigurno jedan od najljepših prikaza ovog izvorno tradicionalnog uzorka je Diorova suradnja s ERL-om za kolekciju Resort 2023, u kojoj je stilski provokator Eli Russell Linnetz dao novi duh dizajnu Gianfranca Ferréa iz ranih 90-ih. Finalni izgled? Patchwork kaput crvene boje koji se nosi s golim torzom, s dodatkom dugog pletenog šala.

Možda pomalo riskantan stajling za šetnju Balmoralom, ali definitivan znak da je dobro s vremena na vrijeme ponekad vrijeme da izaći iz mreže trendova i u garderobu unijeti svježini s vječnim komadima koji su nosivi baš uvijek.