PRVI PLOD SURADNJE

Toyotino i Teslino čedo u L.A.-u – električni RAV4

18.11.2010 u 14:56

Bionic
Reading

Dakle, što se dobije partnerstvom najvećeg proizvođača automobila na svijetu i onog koji trenutno drži primat u proizvodnji električnih vozila? Ne, pogriješili ste – dobije se električni SUV

Kad su Toyota i Tesla objavili dogovor o partnerstvu, s obzirom na sportsku orijentaciju američkog proizvođača, očekivali smo da će plod suradnje biti nešto tiho, električno i brzo. Pa, dobili smo dvije od tri očekivane stvari jer su nam Toyota i Tesla u Los Angelesu pokazali električni RAV4.

Toyotini inženjeri pobrinuli su se za motor i prijenos, dok je ekipa iz Tesla Motorsa odgovarala za baterijski sustav, kao i upravljačku elektroniku. Premda medijsko izvješće ne otkriva baš nikakve podatke o performansama, u Toyoti navode da je električni RAV4 dvjestotinjak kilograma teži od podjednako opremljenog modela s benzinskim V6 te da su zbog toga provedena adekvatna ojačanja šasije, ovjesa i kočnica.

35 primjeraka električnih RAV4 kroz 2011. će odraditi tisuće testnih kilometara kako bi se pokazala njihova uporabljivost u svakodnevnim uvjetima te pouzdanost novih litij-metal-oksidnih baterija kapaciteta između 30 i 35 kWh. Početak prodaje najavljen je za 2012.