NESTAŠICA DIJELOVA

Toyota obustavlja proizvodnju u europskim tvornicama

13.04.2011 u 12:15

Bionic
Reading

Japanski automobilski div Toyota u srijedu je priopćio da će u travnju i svibnju na nekoliko dana obustaviti proizvodnju u pet europskih tvornica zbog nestašice dijelova nakon potresa koji je prije mjesec dana potresao Japan

Japanski su vodeći proizvođači automobila bili prisiljeni obustaviti proizvodnju zbog posljedica snažnog potresa i cunamija koji su 11. ožujka pogodili sjeveroistočnu obalu zemlje i izazvali poremećaje u ključnim lancima opskrbe i redukcije struje.

Najnovije u nizu poteškoća odrazit će se na Toyotine tvornice za proizvodnju automobila u Burnastonu u Engleskoj, Adapazariju u Turskoj te Onnaingu u Francuskoj.

U planu je i obustava proizvodnje u pogonima za proizvodnju motora u poljskim Jelcz-Laskowicama te u Deesideu u Walesu.

Toyota je priopćila da će proizvodnja biti obustavljena osam dana, u razdoblju od 21. travnja do 2. svibnja, premda se to podudara s već planiranim neradnim danima, uključujući praznike i one dogovorene na razini tvrtke.

U svibnju će također Toyotine tvornice u Britaniji, Turskoj, Francuskoj i Poljskoj raditi smanjenim kapacitetom, ovisno o količini dostupnih dijelova, priopćeno je nadalje iz te kompanije.