ŠTO NAM DONOSI FT-86?

Toyota će iduće godine žestoko nagaziti konkurenciju

15.04.2011 u 15:23

Bionic
Reading

Iduće godine Toyota će ispuniti obećanje o uvođenju pristupačnog sportskog modela u svoju ponudu. Konceptni model FT-86 predstavljen u Ženevi, prema riječima insajdera, 95-posto je zgotovljen proizvod, a premda su Japanci zasad suzdržani od razotkrivanja detalja, evo još nekih koji su osvanuli u internetskom eteru

Dužinom od 4.325 mm, Toyotin Coupe nije veći od Aurisa, a Japanci kao konkurenciju u fokusu imaju Volkswagen Scirocco.

Insajderi ipak ističu da bi zahvaljujući arhitekturi sa stražnjim pogonom, težištem nižim od Porsche Boxstera te masom od oko 1.100 kilograma FT-86 performansama trebao biti neusporedivo bolji. FT-86 raspolagat će sustavom aktivne šasije koja će, u nekoliko režima omogućavati potpuno isključivanje elektronskih sigurnosnih programa te neovisnim ovjesom sa McPhersonom sprijeda i multilinkom straga.

Pod poklopcem će se naći Subaruov dvolitreni bokser sa 200-tinjak KS, no točne performanse su nepoznate obzirom na to da se motor koristi Toyotinim elektronskim upravljačkim sklopom, kao i sustavom direktnog ubrizgavanja. Navodno bi osnovni model trebao sprintati do stotke za sedam sekundi te juriti 225 km/h, a u planu je i jača varijanta sa 270 KS.

Cijena? Očekuje se kako bi Toyotin prvi sportaš nakon dugo vremena trebao stajati oko 210.000 kuna kada se pojavi na tržištu iduće godine.