MULTITASKING

Tko bolje žonglira s obvezama, žene ili muškarci?

08.03.2013 u 07:51

Bionic
Reading

Tko bolje žonglira s obvezama, žene ili muškarci? Postavi li vam netko teško pitanje dok hodate, morat ćete zastati da biste odgovorili, kažu psiholozi dokazujući da je multitasking moguć samo prilikom aktivnosti koje su nam prešle u rutinu, poput razgovora za vrijeme vožnje

U ratu spolova se talent žena da obavljaju više poslova istovremeno smatra njihovom prednošću. No vjerovanje da su žene bolje u žongliranju poslovima nego muškarci samo je mit, tvrde psiholozi.

Oba spola su jednako loša kad treba rasporediti koncentraciju na više zadataka, pokazuje istraživanje koje objašnjava kako se možemo nositi s više različitih i suprotstavljenih disciplina samo ako smo se dobro privikli na rutinu, poput razgovora za vrijeme vožnje.

Kad smo suočeni s novim i kompliciranijim izazovima, naš je mozak nesposoban učinkovito se nositi s dvije stvari odjednom, piše Mail Online. Nick Chater, profesor s Warwick Business School, kaže da ćemo, moramo li odgovoriti na teško pitanje dok hodamo, prestati se kretati da bismo razmislili o odgovoru. 'Kad naprežemo našu memoriju ili kad trebamo učiniti nešto doista teško, moramo prestati raditi drugu aktivnost', kaže. 'Mentalna i fizička energija su povezane više nego što mislimo.'

Interferencija između različitih područja mozga vjerojatno je razlog lošeg učinka. Umjesto pravog multitaskinga, samo brzo prelazimo između različitih aktivnosti. Istraživanja pokazuju da ne postoje nikakve razlike među spolovima dok smo mali te da se žene samo bolje snalaze u nekim okolnostima, a muškarci u drugima. No možemo postati stručnjaci u multitaskingu ako usavršimo svaki zadatak pojedinačno prije nego što ih počnemo kombinirati.

Profesor Chater kaže da većinu stvari koje su nam izazov možemo obaviti samo jednu po jednu. 'Samo mislimo da smo sposobni za multitasking, ali zapravo brzo skačemo s jednog zadatka na sljedeći. To ne možemo napraviti ako neku aktivnost nismo usvojili kao praksu koju smo svladali ranije pa ona ne zahtijeva gotovo nikakav mentalni napor, poput vožnje i istodobnog slušanja radija', kaže profesor Chater.