NEOČEKIVAN UČINAK

Tko bi rekao da prekid može učiniti ovo

16.11.2013 u 10:38

Bionic
Reading

Narodna mudrost kaže da pomirenje nakon prekida veze može donijeti još veće muke i probleme. No moguće je da nam je jednostavno trebala pauza kako bismo razmislili o tome što želimo, kamo idemo i kako želimo da naša veza izgleda

Prekid veze nije nužno pokazatelj nerješivih problema i budućih neuspjeha. Istraživanja pokazuju da većina pomirenja i ponovnih pokušaja završava opetovanim neuspjehom ili životom s puno nezadovoljstava. No svako pravilo ima iznimku. Važno je da oba partnera žele raditi na sebi i na odnosu te da postoji jasan plan, a ne samo odluka da će se obje strane jače potruditi, piše portal InsideOut.hr

Shvatimo tek kad izgubimo

Često shvatimo što smo zaista imali tek kad to izgubimo. No ne mora uvijek biti prekasno da bismo to vratili i ovoga puta zaista cijenili i uživali u odnosu. Nakon prekida nikome nije lako, ali ako to nije bilo to za nas, bol će proći kroz neko vrijeme i s olakšanjem ćemo krenuti dalje. Ali ako uporno žalimo zbog prekida, mislimo da je to bila kriva odluka, nedostaje nam partner i znamo da se želimo i možemo promijeniti, nema razloga da ne skupimo hrabrosti i pružimo vezi drugu priliku. Ipak se radi o iskrenoj ljubavi zbog koje smo spremni mijenjati sebe i ulagati još više truda jer smo svjesni da je osoba s kojom smo bili u vezi za nas neprocjenjiva.

Prekid kao stanka za rad na sebi

Nakon prekida imamo priliku za odmakom od svega i sagledavanjem naše veze iz više različitih perspektiva. To nam može pomoći da shvatimo što bismo sada drugačije, koje smo mi greške radili i što nam je potrebno od partnera da radi drugačije. Prekid i razdvajanje nam može omogućiti da hladne glave promotrimo taj odnos i vidimo zbog čega nam je sve on važan. Volimo li još uvijek partnera? Nedostaje li nam? Možemo se zavući duboko u svoje osjećaje i priznati sebi postoji li i dalje ta žudnja za partnerom zbog koje smo spremni na novi pokušaj jer mislimo da je naša ljubav vrijedna truda.

Prodrmajte vezu i njezinu energiju

Prekid sve mijenja i postajemo svjesni toga da zaista imamo izbora. Možemo biti u tom odnosu zato što zaista mislimo da je vrijedan truda ili možemo priznati da ta osoba nije za nas i da je dobro da smo prekinuli. Možemo birati kako se želimo ponašati i u kojem smjeru želimo ići. No nakon što se toga nauživamo, shvatit ćemo vrlo brzo jesmo li zadovoljni ovako sami ili ne te što želimo zaista. Prekid veze pokazuje da ništa nije konačno, nepromjenjivo i sigurno. Uviđamo da uvijek imamo izbora pa tako i izbor da popravimo svoj odnos i budemo zadovoljni u njemu. Također, uviđamo da naša ponašanja imaju posljedice te možemo upravo zbog tih posljedica odlučiti mijenjati sebe i svoja ponašanja.

Promjena mora ići s obje stane

Ima primjera veza koje su nakon prekida i pomirenja procvale i partneri su sretniji no što su ikada bili. Svi ti primjeri imaju nešto zajedničko. Oba partnera u vezi željela su da se stvari promijene te su zajednički ulagali trud i radili svatko na sebi i zajedno na odnosu. U takvim situacijama može koristiti i pomoć sa strane u vidu partnerskog savjetovanja. Važno je da partneri otvorenu i iskreno razgovaraju o uzrocima prekida i svojim propustima. U svakom odnosu pa tako i partnerskom, žila kucavica leži u dobroj i iskrenoj komunikaciji. Kao prvi korak u obnavljanju odnosa mogu se uvesti mali rituali u kojima će partneri obostrano pokazivati ljubav, nježnost i poštovanje na način na koji to svakome pojedinačno najviše odgovara. Da bi veza ovoga puta zaista i uspjela, potrebno je razraditi konkretan i jasan plan promjena koje se uvode i znati u svakom trenutku u kojem se pravcu partneri žele kretati.

Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr.