okus koji se pamti

Tjestenina kao stvorena za ljetne dane: Gotova je u tren oka, a okusom će vas natjerati da je pravite sve dok traje sezona tikvica i patlidžana

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 10.08.2021 11:41
  • Objavljeno 10.08.2021 u 11:41
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ekaterina Fedotova / Panthermedia / Profimedia

Jednostavno, ukusno i bez dugog stajanja za štednjakom. Ovo jelo s tjesteninom i povrćem odlično je ljetno jelo. Tjestenina s povrćem jedan je od najboljih i najjednostavnijih načina korištenja svježih ljetnih proizvoda dozrelih pod vrućim suncem

Pečenjem tikvica, patlidžana i rajčica nastat će sočan i slastan umak za tjesteninu koji obuhvaća sve najbolje okuse i mirise ljeta. Povrće stavite u pećnicu na sat vremena, skuhajte tjesteninu pred kraj dodajte trakice mozzarelle kako bi se otopila preko pečenog povrća. Na kraju sve dobro pomiješajte uz dodatak ricotta sira.

Potrebni sastojci:

  • 300 g cherry rajčica, prepolovljenih
  • 2 srednje tikvice
  • 1 patlidžan, izrezan na kockice
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 žličice miješanog sušenog bilja, po mogućnosti talijanska mješavina
  • 1 prstohvat soli
  • 75 grama mozzarelle, narezane na srednje velike trakice
  • 150 grama sušene tjestenine od cijelog zrna pšenice 300 grama kuhanih penna
  • 3 žlice ricotte
  • Svježe mljeveni crni papar

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Od ukupne količine odvojite oko 60 g cherry rajčica za ukrašavanje. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje. Stavite preostale rajčice, a zatim tikvice koje ste prethodno narezali na srednje debele polumjesece. Dodajte narezane patlidžane, ulje, začinsko bilje i prstohvat soli. Sve sastojke dobro promiješajte i pecite otprilike jedan sat, sve dok se povrće ne karamelizira. Nakon pola sata pečenja povrće dobro promiješajte. Nakon 45 minuta mozzarellu rasporedite po povrću i vratite u pećnicu na još 15 minuta kako bi se sir rastopio.

U međuvremenu, ako koristite sušenu tjesteninu, stavite je u srednje veliku posudu i prelijte kipućom vodom. Pustite da zavrije i kuhajte, povremeno miješajući, dok ne postane al dente. Procijedite, sačuvajte pola šalice vode od kuhanja tjestenine i vratite tjesteninu u lonac.

U lonac s tjesteninom dodajte zapečeno povrće s mozzarellom te pomiješajte zajedno s ricottom i vodom od kuhanja tjestenine, ili vodu iz slavine ako koristite prethodno kuhanu tjesteninu. Začinite solju i paprom po ukusu i promiješajte da se sjedini. Servirajte na tanjurima te ukrasite svježim narezanim cherry rajčicama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!