HIT JE PRAVI HIT

Tjelovježba od tri minute tjedno iznimno učinkovita

26.02.2013 u 09:48

Bionic
Reading

Nova hit tjelovježba zove se High Intensive Training, odnosno HIT, a stručnjaci tvrde da vam drastično može promijeniti život nabolje

Već je nekoliko istraživanja posljednjih godina potvrdilo da je tjelovježba zvana HIT iznimno djelotvorna te da pomaže u prevenciji nekih bolesti poput dijabetesa tipa 2.

Iako stručnjaci još uvijek ne znaju zašto je točno HIT toliko djelotvoran, ipak znaju da ljudima itekako pomaže. Smatra se da je ključ uspjeha u hormonima, odnosno njihovom odgovoru na kratke, intenzivne i oštre vježbe.

HIT podrazumijeva svega tri minute aktivne tjelovježbe, ali traje zapravo nešto dulje, odnosno oko 10 minuta, što je i dalje iznimno malo vremena. Vježba se provodi na biciklu, i to onom u teretani, koji treba biti namješten na što teže okretanje pedala.

Najprije se biciklira 30 minuta što je moguće većom brzinom i snagom, a potom tri minute vrlo lagano. Te se serije potom ponavljaju, a poanta je da se skupi sveukupno tri minute vrlo intenzivne vježbe. Na prvi pogled to ne izgleda teško, ali nemojte se zavaravati – vrlo je zahtjevno i traži redovitost u vježbanju.

Budući da istraživanja pokazuju djelotvornost ove tjelovježbe, svakako vrijedi pokušati, posebno zato što je dobra za zdravlje, ali i za vitku liniju.