MULTIMEDIJALNI KONCERTI

Tjedan glazbe za mlade u Lisinskom

16.05.2013 u 11:49

Bionic
Reading

Tjedan glazbe za mlade zajednički je projekt Hrvatske glazbene mladeži i Zagrebačke filharmonije koji se deveti put održava u Hrvatskoj. Prije nekoliko godina projektu je kao organizator pristupila Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, a ove, 2013, kao partner se prvi put pojavljuje Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba

U četvrtak 16. svibnja u 11 sati te u petak 17. svibnja u 11 i 19 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera, uz sudjelovanje zbora HNK, vokalnih i plesnih solista te glumaca, izvest će multimedijski koncertni program za mladu publiku, učenike osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, brojne posjetitelje i sve ljubitelje opernog stvaralaštva.

Projekt Tjedan glazbe za mlade utemeljen je 2005. godine na inicijativu pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja, tadašnjeg umjetničkog ravnatelja Zagrebačke filharmonije. Od tada pa do 2013. koncertima je nazočilo više od 80.000 mlade publike, učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Do sada su unutar Tjedna za mlade uprizorili glazbu iz filmova poput 'Ratova zvijezda', 'Gospodara prstenova', 'Harryja Pottera', programsku glazbu Šeherezada, Slike s izložbe, Moja majka guska, zatim Najveće hitove klasične glazbe (izbor glazbe iz poznatih orkestralnih i glazbeno-scenskih ostvarenja i opernih djela skladatelja) te Ljubav u duru i molu /Romeo i Julija. Koncerti su redom edukativnog karaktera s ciljem približavanja klasične glazbe mladoj publici povezivanjem umjetnosti, zanimljivim programima i atraktivnom scenskom izvedbom.

Godina 2013. godina je u kojoj se obilježavaju dvije velike obljetnice dvaju još većih skladatelja: 200. obljetnice rođenja njemačkog skladatelja Richarda Wagnera i talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija (rođenih 1813).

Brojne operne pozornice diljem Europe i svijeta na različite će načine obilježiti godinu u kojoj se prisjećamo života i ostavštine neprocjenjive vrijednosti ovih dvaju skladatelja koji su svojim glazbenim darom i skladbama proizašlima iz njihova skladateljska pera zadužili čovječanstvo i bez čijih nota niti jedan koncertni i operni repertoar nije zamisliv. Idejni začetnici projekta - Zagrebačka filharmonija i Hrvatska glazbena mladež, uz podršku vrsnih poznavatelja opernog stvaralaštva - iz velikog opusa Wagnera i Verdija pažljivo su odabrali najpoznatije operne ulomke.

Bit će to pravi glazbeno-scenski spektakl – orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Ivana Josipa Skendera, operni zbor i solisti: Gorana Biondić, sopran i tenor Stjepan Franetović, zatim prvaci baleta HNK u Zagrebu te polaznice škole za klasični balet iz Zagreba u koreografiji Svebora Sečaka, a sve pod budnim okom i uz  naraciju dramskih umjetnika Jadrana Grubišića i Antonija Franića. Režiju potpisuje redateljica Iva Srnec.

Publika - učenici osnovnih i srednjih škola - dolazi na koncert iz 29 gradova i mjesta Republike Hrvatske, a u tri koncerta uživat će oko 4000 mladih ljubitelja klasične glazbe. Koncertima je prethodilo otvaranje izložbe likovnih radova 'Radost slikanja uz glazbu' nastalih kao impresija glazbe velikih skladatelja. Od 615 prispjelih radova iz osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, ocjenjivački sud u sastavu: akademski slikar Dimitrije Popović, akademik Frano Parać, skladatelj te Tonko Maroević, likovni kritičar i publicist, odabrao je šest najuspješnijih radova koji će biti posebno nagrađeni te 104 likovna uratka izložena na izložbi. Izložba se može razgledati u predvorju Velike dvorane Vatroslava Lisinskog od 14. do 25. svibnja.