ISPROBALI SMO

Tjedan bez gotovine – je li to moguće?

02.02.2016 u 14:28

Bionic
Reading

Je li nam gotovina uopće potrebna? Hvatanje kovanica po džepovima, prebrojavanje novčanica i učestali posjeti bankomatu male su svakodnevne smetnje bez kojih bismo teoretski mogli u doba kartica, mobilnih, internetskih i beskontaktnih plaćanja. No vrijedi li to uistinu u jednom sasvim običnom tjednu? Odlučili smo isprobati to u praksi

Kako do posla?

Cilj eksperimenta bio je što manje toga promijeniti u svojoj svakodnevnoj rutini, pa je tako tjedan počeo običnim ponedjeljkom i pitanjem hoću li na posao autom ili javnim prijevozom. Auto se pokazao kao najjednostavniji izbor - gorivo ionako uvijek plaćam karticom, parking mobitelom.


Ostatak tjedna odlučila sam ipak ići javnim prijevozom – vozači u tramvaju možda ne primaju kartice, ali ih prima Tisak, preko kojeg sam kupila ZET-ovu vrijednosnu kartu koja mi je potrajala do kraja tjedna. Problem uspješno riješen!

Moja rutina na putu do posla je svratiti po kavu i pecivo za doručak, ali usputna pekara nema POS uređaj pa skrećem u dućan u kojem provlačim karticu – malo skretanje s uobičajene putanje, ali ništa problematično. Osjećam se pomalo golo bez ijedne kovanice ili novčanice u džepu, ali me ohrabruje dobar početak dana.



Rutinska posla



Počinjem se brinuti tek za vrijeme ručka – u restoranu bih mogla platiti karticom, no sumnjam da ću stići izdvojiti toliko vremena, ali i da dostavljači nose POS uređaje. Srećom, kolegica me podsjeća da mnogi restorani na pauza.hr i sličnim servisima omogućavaju plaćanje karticama pa u nekoliko trenutaka online naručujem gablec i plaćam ga karticom.

Odlučujem iskoristiti pauzu i naručiti namirnice za tjedan preko interneta – nedavno sam zaključila da mi odlazak u dućan troši mnogo vremena pa veće kupovine obavljam preko web shopa i tako štedim vrijeme, a dostava me poštedi nošenja teških vrećica. Usput budi rečeno, ako se još osjećate nesigurno pri kupnji online, možete riješiti ovaj kviz i provjeriti koliko znate o svojim pravima kao kupac!

Internetskim bankarstvom plaćam kaznu za parking ili kaznu za glupost što sam autom otišla na posao, a radim u strogom centru.Ostatak tjedna prolazi u sličnoj rutini i brzo sam se navikla na 'peglanje' kartice – jedina razlika koju sam primijetila jest da ne skakućem svako malo do bankomata i da bolje pratim koliko sam potrošila kada ne punim stalno novčanik gotovinom.

Glavni problem – kava na špici!



Večera i kupovina karata za kino bez gotovine prolaze bez problema, a za izlazak u petak biram veće barove kako bih bila sigurna da primaju kartice.

Do prve pomalo nezgodne situacije dolazim tek za vikend, na jutarnjoj kavi na zagrebačkoj špici – kafić u kojem sjedim s prijateljicama prihvaća kartice, ali mi konobar pomalo ljuto kaže kako sam trebala unaprijed najaviti da na taj način planiram podmiriti račun. Prijateljice spremno uskaču, no konobar nam ipak izlazi u susret ovog eksperimenta radi, stornirajući prvi račun i izdajući novi za plaćanje karticom.

Zdravlje na karticu



Vikend iskorištavam i kako bih psa odvela na cijepljenje te mi veterinar samoinicijativno napominje da mogu platiti karticom, ali ne i na rate – čini se da mu to pitanje često postavljaju.

To me navodi na razmišljanje bih li na isti način mogla platiti svog zubara, primjerice. Znam da je to moguće u privatnim poliklinikama, ali iskreno ne znam kakva je situacija kod onog državnog – vjerojatno bih morala poseći za gotovinom. Srećom, svi zubi su na mjestu i zdravi, a svakodnevna mala ulaganja u zdravlje, poput kupovine u apotekama, mogu 'provući' bez problema.

Kako je dobro raspoloženje pola zdravlja, častim i sebe odlaskom u frizerski salon, a znam da ondje primaju sve kartice – ionako mi svaki put uz šišanje predlažu kupovinu (pre?)skupih šampona pa moraju omogućiti klijenticama te male impulzivne kupnje potaknute lijepom novom frizurom.

Konačan rezultat: Zadovoljna ja!

Završavam tjedan zadovoljna ovim eksperimentom – osim što sam uštedjela vrijeme, vodila sam više računa o svojim financijama pa mi se sviđa brojka na računu kad ga konačno provjerim preko mobitela. Uštedim li tako svaki tjedan, mogla bih na neko manje putovanje sljedeći mjesec – znam da avionske karte mogu kupiti karticom pa bih ovaj test mogla nastaviti… u Parizu, primjerice?

Put u Dubrovnik sa Zabinim karticama!

Ne morate ponoviti ovaj mali test u Parizu, ali kupujući i plaćajući Zabinim karticama MasterCard i Maestro možete osvojiti put u Dubrovnik zahvaljujući nagradnoj igri 'Sa Zaba karticama mogu!'. Svakom kupnjom od minimalno 50 kuna imate priliku osvojiti glavnu nagradu - putovanje u Dubrovnik za četiri osobe i džeparac od 10.000 kuna na go! kartici Zagrebačke banke. Dovoljno je prijaviti se jednom na 60852 (2,40 kn /SMS). Nagradna igra traje do 17. siječnja 2016., a sve detalje možete naći ovdje

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u suradnji sa Zagrebačkom bankom kao dio native sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.