ZAVIRIMO U POVIJEST

Tinejdžeri koji su promijenili svijet

20.10.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Živimo u svijetu odraslih. Oni stvaraju zakone, nameću pravila, određuju, zapovijedaju, vode ratove. No povijest bilježi i nekoliko osoba koje su postale slavne u svojim tinejdžerskim godinama te su i same donosile zakone i išle u ratove

Zaboravite na dašanje teen zvjezdice kao što su Miley Cyrus, Selena Gomez, Robert Pattinson ili Taylor Lautner. Iako nam se čine važnima i utjecajnima, pročitaj koji su to tinejdžeri žarili i palili u svoje doba.

ALEKSANDAR VELIKI

Sjećate ga se u filmskoj interpretaciji s Colinom Farrellom? Onda ste dobili dojam kakav je bio. Kada je napunio 16 godina, osnovao je svoju prvu koloniju i nazvao je Alexandroupolis. Od tada njegova ambicioznosti i ratni pohodi gotovo da i ne prestaju pa je zavladao velikim dijelom svijeta koji je tada bio poznat – Sirija, Egipat, dio Indije. Od svog je naroda napravio nepobjedivu vojsku, a slavu među ljudima stekao je puno prije 25. rođendana!

IVANA ORLEANSKA

Možda i nju pamtite prema filmskoj interpretaciji Mille Jovovich. Nije bilo lako živjeti u 15. stoljeću u Francuskoj, a još je teže bilo mladoj tinejdžerici Ivani. Ona je vodila francusku vojsku u mnoge ratničke pohode nakon što se otkrilo da od 12. godine ima vizije koje joj šalje Bog. Uspjelo joj je voditi francusku vojsku u mnoge pobjede, no na kraju joj se francuski kralj nije ni zahvalio iako ju je narod volio. Ubrzo su je zarobili Englezi i pogubili sa 19 godina na lomači! Postala je francuska heroina, a nakon 500 godina, papa Benedikt XV. proglasio ju je i – sveticom.

FARAON TUTANKAMON

Živio je u 14. stoljeću prije Krista, a postao je faraon već s devet godina. Danas ga povjesničari nazivaju dječakom faraonom. Umro je prije 19. rođendana. Vladao je u vrijeme vrlo nemirnog dijela egipatske povijesti, a današnja istraživanja na njegovoj mumiji pokazuju da je najvjerojatnije bio ubijen. Međutim, mnogi tvrde i da je pao iz kočije te tako zadobio višestruke prijelome od kojih je umro.

Čim je došao na prijestolje, već se oženio svojom starijom polusestrom.

Zanimljiva je legenda koja kruži o prokletstvu zbog diranja njegove grobnice.
Iznad sarkofaga je bio obješen natpis 'Smrt će snaći one koji ometaju faraonov san.' Ipak, grobnicu je otvorio lord Carnarvon još 1922. i započeo s istraživanjima. Dva mjeseca nakon otvaranja grobnice lord Carnarvon počeo se osjećati se loše. Ubrzo je umro. Te je noći lordov pas u njegovu rodnom dvorcu u Engleskoj odjednom počeo lajati bez razloga. Zatim je legao i uginuo.

PAPA IVAN XII.

Danas pape obično pamtimo kao stare osobe. No ovaj je bio prilično mlad – imao je tek 18 godina kada je postao papa 955. godine. No postao je poznat kao jako nemoralna osoba i sve što je donio svećenstvu je – sramota. Šuškalo se da ga je ubio suprug žene s kojom je imao aferu.

MARY SHELLEY

Ovo je autorica 'Frankensteina'. Napisala ga je kada je imala tek 19 godina. Ipak, nitko nije znao da ga je ona napisala, već su svi mislili da ga je napisao njezin suprug, jer ga je izdala anonimno. Tek kasnije roman je izdan pod njezinim imenom.