PREPOZNAJETE LI IH?

Tihi znakovi koji govore da ste pod stresom

27.04.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Povremeni stresni dan činjenica je moderne svakodnevice, no ako patite od kroničnog stresa, simptome tog problema nije baš tako lako prepoznati

Ako svakodnevno imate jedan od deset simptoma kroničnog stresa, trebali biste odvojiti vrijeme za nešto što vas opušta, poput šetnje, ili biste možda jednostavno mogli isključiti mobitel na neko vrijeme.

Glavobolje vikendom

Iznenadni prestanak stresa može dovesti do glavobolja. To se može izbjeći održavanjem rutine. Ako jedete i spavate u isto vrijeme kao i tijekom radnog tjedna, umanjit ćete šansu da vas zadesi takav problem.

Užasni menstrualni grčevi

Dvostruko je veća šansa da žene koje pate od stresa imaju vrlo bolne menstrualne grčeve. Znanstvenici smatraju da je krivac stresom izazvana hormonalna neravnoteža. Vježbanje vam može pomoći s grčevima i sa stresom.

Bol u vilici

Bol u čeljusti može značiti da previše stružete zubima o zube. To se zna događati tijekom spavanja, a stres pojačava tu radnju. Ako otkrijete kako vas čeljust boli zbog toga, pitajte zubara za noćnu protezu koja će vam štititi zube.

Čudni snovi

Ako imate noćne more ili se jednostavno često budite tijekom noći, moguće je da patite od stresa. Cilj vam je probuditi se dobre volje i odmorni, a kako biste to postigli, uvedite neke zdrave navike – izbjegavajte alkohol i kofein prije spavanja te pokušajte svake noći uloviti sedam do osam sati sna.

Krvave desni

Osobe koje pate od stresa imaju veću šansu dobiti paradentozu. Kronični stres uzrokuje probleme s imunološkim sustavom zbog čega bakterije znaju uspješno ući u desni. Ako previše radite i jedete za radnim stolom, pametno je imati i četkicu za zube na poslu.


Problemi s kožom

Stres može uzrokovati upale koje dovode do bubuljica. Osvježite svoju kožu losionom koji sadrži salicilnu kiselinu i benzol-peroksid, a služi za skidanje mrtve kože, te ovlaživač kako vam koža ne bi bila presuha. Ako vam koža ne reagira na ovakvu terapiju unutar nekoliko tjedana, posjetite liječnika.

Pretjerivanje sa slatkim

Pretjerivanje sa slatkim može biti simptom stresa. Istraživanje Pensilvanijskog sveučilišta otkrilo je kako postoje drugi faktori osim hormonalnih kad je u pitanju želja za slatkim.

Svrbež

Kronični svrbež pojavljuje se dvostruko češće kod ljudi koji pate od stresa. Druge slične bolesti kojima stres također pogoduje su psorijaza, dermatitis te ekcem.

Simptomi alergija

Stres može pojačati alergije. Hormoni stresa vjerojatno pojačavaju stvaranje proteina u krvi koji izaziva alergijske reakcije.

Bol u trbuhu

Stres često uzrokuje bol u želucu, glavobolje, bol u leđima, te nesanicu. Osobe koje pate od stresa imaju trostruko veću šansu biti i žrtve trbušnih bolova. Još nije poznato točno zašto. Naravno, prije nego svalite krivnju za svaku sitnicu na stres, posjetite liječnika i isključite druge moguće probleme poput alergija na neke namirnice ili druge želučane tegobe.