STANJE ORGANIZMA

Test: Otkrijte koliko godina stvarno ima vaše tijelo

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.12.2010 14:05
  • Objavljeno 28.12.2010 u 14:05
celulit koža tijelo

celulit koža tijelo

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

U kakvom vam je stanju tijelo? Je li starije ili mlađe od vaše stvarne dobi? Riješite test i otkrijte!

Bez obzira na to koliko se mladima osjećate, lice će odati vaše godine. Zapravo, nedavno istraživanje otkriva da prosječna žena u licu izgleda i četiri godine starije od svoje prave dobi.

A što je s tijelom? Je li ono mlađe ili starije od vaše prave dobi? Ili je možda upravo jednako staro? Da biste otkrili odgovore na ta pitanja, riješite test koji su napravili stručnjaci.

ELANCYL

ELANCYL

Izvor: Promo fotografije / Autor: ELANCYL

Dob tijela ne mora biti jednaka vašoj stvarnoj dobi

Za početak napišite svoju stvarnu dob. Potom dodajte ili oduzmite pomoću rezultata koje ćete dobiti rješavanjem testa. Kada riješite test, otkrit ćete koliko je uistinu staro ili mlado vaše tijelo.

Test: Mozak
Brojite unazad od 100, ali ne redom, nego umanjujte stalno za sedam. Dakle, odbrojavajte 100, pa 93, pa 86 i tako redom dok ne dođete do nule. Ako ste mlađi od 40 godina, za to vam ne bi trebalo dulje od 20 sekundi. Ako imate između 40 i 60 godina, ne bi vam trebalo dulje od 40 sekundi. Kada ustanovite koliko vam je vremena trebalo za taj zadatak, dodajte ili oduzmite brojke svojim godinama – ako ste izbrojili brže od predviđenog vremena, oduzmite dvije godine od svoje stvarne dobi, ali ako vam je trebalo dulje od predviđenog, dodajte dvije godine svojoj stvarnoj dobi.

Test: Koža
Stavite ruku na stol, i to tako da dlanom bude okrenuta dolje. Zatim se uštipnite za kožu na površini ruke (malo iznad korijena prstiju). Zgrabite što više kože možete. Držite tako jednu minutu, a potom pustite. Promatrajte i pokušajte odrediti koliko je dugo koži trebalo da se vrati u normalno stanje. Ako se koža vratila u normalu za manje od jedne sekunde, oduzmite tri godine od svoje stvarne dobi. Ako je koži za vraćanje u normalno stanje trebalo od jedne do dvije sekunde, nemojte ni oduzimati, a ni dodavati ništa stvarnoj dobi. Ako je koži bilo potrebno od tri do četiri sekunde, dodajte jednu godinu; za pet do 10 sekundi dodajte dvije godine, a za 11 do 30 sekundi dodajte tri godine svojoj stvarnoj dobi.

Test: Mišići
Stanite na jednu nogu, a drugu dignite u zrak, i to tako da bude savijena u koljenu sa stopalom okrenutim prema stražnjici. Ruke položite na bokove i zatvorite oči. Stojte u tom položaju koliko god možete. Ako ste uspjeli izdržati jednu minutu u tom položaju, oduzmite četiri godine od svoje stvarne dobi. Ako ste tako stajali 30 sekundi, oduzmite si dvije godine. Ako ste stajali manje od 30 sekundi, dodajte si tri godine.

Test: Oči
Uzmite ravnalo (ili nešto slično) i prislonite ga na obraz direktno ispod oka, i to tako da jedan kraj ravnala strši direktno ispred njega. Držite ga jednom rukom, a drugom uzmite novine. Udaljite ih koliko god možete od lica, a potom ih lagano približavajte sebi. Činite to sve dok vam slova ne postanu mutna i ne možete ih pročitati. Potom stanite i izmjerite udaljenost između lica i novina (neka vam netko pomogne). Ako je udaljenost manja od 15 cm, ništa ne dodajte i ne oduzimajte. Ako je udaljenost od 16 do 30 cm, dodajte si jednu godinu. Ako je udaljenost od 31 do 60 cm, dodajte si dvije godine, a ako je udaljenost od 61 do 90 cm, dodajte si tri godine. Za sve više od 90 cm dodajte si četiri godine.

Test: Pluća
Uzmite balon normalne veličine i oblika (ne smije biti uzak) te ravnalo koje ima barem 30 cm. Duboko udahnite i jednim izdahom pušite u balon što više možete, odnosno dokle god imate zraka u plućima. Kada vam nestane zraka, zavežite vrh balona u koji ste puhali. Ravnalom potom izmjerite širinu balona. Ako je širina balona od sedam do devet centimetara, dodajte si pet godina. Ako je širina od 10 do 13 cm, dodajte si tri godine, a ako je širina balona 20 i više cm, oduzmite si tri godine.

Test: Sluh
Upalite radio ili slušajte neku govornu emisiju, ali smanjite zvuk za trećinu. Možete li normalno pratiti emisiju? Ako uopće ne čujete i ne možete pratiti program, dodajte si pet godina. Ako jedva možete čuti, dodajte si tri godine, ako tu i tamo nešto čujete, dodajte si jednu godinu, a ako nemate nikakvih poteškoća i sve dobro čujete, oduzmite si dvije godine.

Test: Zubi
Krvare li vam desni dok perete zube? Imate li neugodan zadah u ustima? Ako primijetite da vam desni krvare dok perete zube četkicom, dodajte si četiri godine. Ako imate neugodan zadah (pitajte osobu od povjerenja), dodajte jednu godinu svojoj stvarnoj dobi.

Test: Srce

Izmjerite obujam bokova, i to na dijelu gdje vam je stražnjica najšira. Potom izmjerite struk na dijelu gdje je najtanji. Širinu struka potom podijelite sa širinom bokova. Primjerice, ako vam je struk 70 cm, a bokovi 100 cm, vaša mjera je 0,7. Ako vam je mjera 1, 75 cm ili manja, oduzmite si jednu godinu. Ako vam je mjera 2 cm, dodajte si tri godine, a za sve više od 2,5 cm dodajte si pet godina.

Test: Jetra

Koja je najveća količina alkohola koju ste popili u jednom danu (bilo koje godine u životu)? Za tri pića ili manje oduzmite si tri godine. Za četiri pića ne trebate ništa ni dodavati, a ni oduzimati. Za pet pića dodajte si jednu godinu, a za više od pet dodajte tri godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!