PROMO

Taste the Mediterranean 2023: Kultura Sredozemlja u splitskom tanjuru

30.09.2023 u 19:17

Bionic
Reading

Jesti smokve izravno sa stabla u rano jutro, kada ih sunce jedva dotakne, jedan je od iznimnih užitaka Mediterana, zapisala je davno čuvena britanska gastro spisateljica Elizabeth David.

I doista, takvi posebni užici, kojima čovjek upija blagodat mjesta i klime, zapravo su čin otkrivanja sredozemne kulture. Mediteran je jedno od najmirnijih i najzanimljivijih mjesta na svijetu i savršeno utočište u bijegu od halabuke suvremenog načina života. Malo je reći da je život u ovom dijelu svijeta jedinstven.

Usporena kultura, slikovit krajolik, ukusna hrana i vrijednosti života uz more idealna su kombinacija za privlačenje onih koji jednostavno žele uživati u životu. Bilo da želite proširiti svoj um povijesnim znanjem, opustiti se na otvorenom moru ili uroniti u novi način života na nekom od mnogih šarmantnih lokacija koje graniče sa Sredozemnim morem, tu doista postoji nešto čarobno za svakoga. To, zapravo, znači – okusiti Mediteran.

Upravo stoga, ljubitelje gastronomije i profesionalce iz te industrije razveselila je vijest da će se u Splitu od 4. do 8. listopada održati 11. izdanje međunarodnog festivala Taste the Mediterranean. Riječ je o jedinstvenome događanju u cilju promicanja mediteranske prehrane, kulture, tradicije, namirnica i načina života koji su se razvili tijekom stoljeća duž obala tog čarobnog mora u srcu Europe.

  • +3
Taste the Mediterranean Izvor: Taste The Mediterranean / Autor: Promo

Iz godine u godinu Festival privlači brojne posjetitelje i turiste, te postaje nezaobilazno mjesto okupljanja međunarodnih stručnjaka iz industrije hrane i pića, chefova, proizvođača, uzgajivača, nutricionista, novinara, kao i zaljubljenika u mediteransku hranu. Festival je idealno mjesto za razmjenu iskustava, za stvaranje poslovnih kontakata te predstavljanje i promoviranje destinacije.

Dakako, Split nije slučajno odabran za domaćina priredbe, jer se radi o jednom od najvažnijih gastro središta u Hrvatskoj, pomilovanom povlaštenim položajem u središtu Dalmacije. Gdje god da vas put nanese u uličicama splitske povijesne jezgre i šire naići ćete na dobru konobu ili riblji restoran, gdje će plodovi mora i morski specijaliteti pružiti nezaboravnu ugodu svim osjetilima.

Sve obično započinje pravom dalmatinskom travaricom ili lozovačom, a nastavlja se dalmatinskim pršutom, slanim srdelama, salatom od hobotnice i sirom iz ulja. Objed vrhunac doživljava posluživanjem ribe s gradela, pečene ili kuhane janjetine, pašticade s njokima…., sve uz poznata crna (dingač, postup, plavac, babić…) i bijela (pošip, maraština, grk, bogdanuša…) vina. Ne treba zaboraviti niti zasladiti obrok, rožatom ili dalmatinskim fritulama ili kroštulama, uz desertno vino prošek, nastalo kao plod sunca i grožđa.

Festival Taste the Mediterranean, kao kulturno i gurmansko događanje, predstavlja različite aspekte mediteranske prehrane putem čitava niza radionica, izložbi, okruglih stolova, panela, jedinstvenih mediteranskih večera, kulinarskih prezentacija, vinskih degustacija i drugih događaja. Posebno veliko zanimanje i ove godine vlada za 'četveroručne' večere u najboljim splitskim restoranima, koje će zajedno pripremati vrhunski hrvatski i međunarodni chefovi.

Iz prebogatog programa izdvajamo party otvorenja Festivala Taste the Mediterranean, na kojem će legendarni splitski chef Zlatko Marinović iz restorana Noštromo posluživati najbolje dalmatinske delicije sljubljene s vrhunskim vinima Belje i Festigia (održat će se na staroj gradskoj ribarnici), zatim panel diskusiju 'Kako održivi razvoj utječe na turizam i gastronomiju? Inovacije koje se odnose na sve dionike iz te branše'.

Bit će održan i Dan Kolumbije (zemlja-gost Festivala Taste the Mediterranean 2023.), Masterclass Barolo & Barbaresco Academy World Edition 2023. U Maslinici na Šolti bit će priređena ekskluzivna večera kolumbijske chefice Leonor Espinosa, najbolje chefice svijeta 2022, uz predstavljanje njezine zaklade FUNLEO. Nadalje, tu su i ekskluzivne večere u hotelu Ambasador, restoranima Kadena, Zrno Soli, ZOI, Zora i Dvor te završni party Festivala u klubu Boiler.

Uz onu chefice Leonor Espinoza na Šolti, posebno ističemo još dvije večere. Prvu, ekskluzivnu večeru u hotelu Ambasador, pod imenom 'Okus Provanse - francuska večera u Splitu', 6. listopada pripremaju kulinarske zvijezde Gourméditerranée, chef Lionel Levy (1 Michelin*) i chef Frédéric Charlet (Michelin Bib Gourmand). Druga se, pak, 7. listopada održava u čarobnom prostoru Palače Cindro - ekskluzivna četveroručna večera, koju pripremaju gostujući japanski chef Ippei Uemura (restoran Tabi u Marseilleu, 3 Gault&Millau toke i Michelinova preporuka) i domaćin Marko Đurašević, jedan od najboljih chefova u Hrvatskoj (restoran Olive Tree u Splitu, 3 toke Gault&Millau).

Očito, slasnih uzbuđenja neće manjkati, pa pokušajte kušati barem nešto iz bogate ponude. Nemojte smetnuti s uma da kušati Mediteran znači zaroniti u njegovu dušu i kulturu, a pokazati mu zahvalnost na tome najbolje je uživanjem u trenucima koje nam nudi.