SLATKA FANTAZIJA

Tako kremasto, a tako jednostavno: Ovo je tajna najfinije riže na mlijeku

27.11.2025 u 15:04

Bionic
Reading

Miris cimeta, vanilije i citrusa u kremastom zagrljaju riže – riža na mlijeku kao tradicionalni desert spaja jednostavne sastojke u slatko savršenstvo kojem je teško odoljeti

Riža na mlijeku oduševljava svojom jednostavnošću i neodoljivom kremoznošću. Miris cimeta, citrusa i vanilije pretvara ga u pravu poslasticu kojoj malo tko može odoljeti. Iako nije zahtjevan za pripremu, traži vrijeme i strpljenje, jer upravo sporo kuhanje i pažljivo miješanje daju mu savršenu, bogatu teksturu.

Neizostavan u svakoj bilježnici s obiteljskim receptima, riža na mlijeku spaja tradiciju i toplinu domaće kuhinje. Sve što vam treba su osnovni sastojci – riža, mlijeko, šećer i cimet. Želite li pojačati aromu, dodajte korice limuna i naranče te mahunu vanilije. Dok se polako kuha, kuhinjom se šire mirisi koji podsjećaju na djetinjstvo, blagdane i jednostavne, slatke trenutke. Nakon kuhanja pustite da se desert malo ohladi i pospite ga mljevenim cimetom. Tako jednostavno, a savršeno.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Za najbolji rezultat odaberite punomasno mlijeko jer daje bogatiju i kremastiju teksturu. Mlijeko najprije aromatizirajte cimetom, vanilijom i koricama citrusa, a zatim dodajte rižu i kuhajte je polako, stalno miješajući drvenom žlicom. Na taj način riža otpušta škrob koji stvara prepoznatljivu gustoću. Šećer dodajte tek pred kraj kuhanja, kako zrna ne bi ostala tvrda, a žličica maslaca neposredno prije završetka dat će desertu dodatnu glatkoću i punoću.

Kad je riža na mlijeku gotova, uklonite začine i korice te pustite da kratko odstoji kako bi se okusi sjedinili. Poslužite ga toplo ili hladno, po želji, posuto prstohvatom mirisnog cimeta.

Potrebni sastojci:

  • 100 g riže okruglog zrna
  • 1 litra mlijeka
  • 100 g šećera
  • 2 štapića cimeta
  • kora jednog limuna
  • kora jedne naranče
  • mljeveni cimet
  • 1 mahuna vanilije
  • 20 g maslaca

Priprema:

U loncu zagrijte mlijeko sa štapićima cimeta, opranim korama limuna i naranče te prerezanom mahunom vanilije. Miješajte drvenom žlicom dok mlijeko ne počne lagano kipjeti. Zatim dodajte rižu i nastavite miješati dok ponovno ne zakuha. Kad počne vreti, smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje oko 50 minuta, dok riža ne postane mekana.

Dodajte šećer, dobro promiješajte i nastavite kuhati još desetak minuta. Umiješajte komadić maslaca kako bi smjesa postala kremasta i glatka. Zatim uklonite štapiće cimeta, mahunu vanilije te korice limuna i naranče.

Rižu na mlijeku rasporedite u manje zdjelice, a površinu pospite mljevenim cimetom. Možete je poslužiti toplu ili ohlađenu, prema želji.