Miris cimeta, vanilije i citrusa u kremastom zagrljaju riže – riža na mlijeku kao tradicionalni desert spaja jednostavne sastojke u slatko savršenstvo kojem je teško odoljeti
Riža na mlijeku oduševljava svojom jednostavnošću i neodoljivom kremoznošću. Miris cimeta, citrusa i vanilije pretvara ga u pravu poslasticu kojoj malo tko može odoljeti. Iako nije zahtjevan za pripremu, traži vrijeme i strpljenje, jer upravo sporo kuhanje i pažljivo miješanje daju mu savršenu, bogatu teksturu.
Neizostavan u svakoj bilježnici s obiteljskim receptima, riža na mlijeku spaja tradiciju i toplinu domaće kuhinje. Sve što vam treba su osnovni sastojci – riža, mlijeko, šećer i cimet. Želite li pojačati aromu, dodajte korice limuna i naranče te mahunu vanilije. Dok se polako kuha, kuhinjom se šire mirisi koji podsjećaju na djetinjstvo, blagdane i jednostavne, slatke trenutke. Nakon kuhanja pustite da se desert malo ohladi i pospite ga mljevenim cimetom. Tako jednostavno, a savršeno.
Za najbolji rezultat odaberite punomasno mlijeko jer daje bogatiju i kremastiju teksturu. Mlijeko najprije aromatizirajte cimetom, vanilijom i koricama citrusa, a zatim dodajte rižu i kuhajte je polako, stalno miješajući drvenom žlicom. Na taj način riža otpušta škrob koji stvara prepoznatljivu gustoću. Šećer dodajte tek pred kraj kuhanja, kako zrna ne bi ostala tvrda, a žličica maslaca neposredno prije završetka dat će desertu dodatnu glatkoću i punoću.
Kad je riža na mlijeku gotova, uklonite začine i korice te pustite da kratko odstoji kako bi se okusi sjedinili. Poslužite ga toplo ili hladno, po želji, posuto prstohvatom mirisnog cimeta.
Potrebni sastojci:
- 100 g riže okruglog zrna
- 1 litra mlijeka
- 100 g šećera
- 2 štapića cimeta
- kora jednog limuna
- kora jedne naranče
- mljeveni cimet
- 1 mahuna vanilije
- 20 g maslaca
Priprema:
U loncu zagrijte mlijeko sa štapićima cimeta, opranim korama limuna i naranče te prerezanom mahunom vanilije. Miješajte drvenom žlicom dok mlijeko ne počne lagano kipjeti. Zatim dodajte rižu i nastavite miješati dok ponovno ne zakuha. Kad počne vreti, smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje oko 50 minuta, dok riža ne postane mekana.
Dodajte šećer, dobro promiješajte i nastavite kuhati još desetak minuta. Umiješajte komadić maslaca kako bi smjesa postala kremasta i glatka. Zatim uklonite štapiće cimeta, mahunu vanilije te korice limuna i naranče.
Rižu na mlijeku rasporedite u manje zdjelice, a površinu pospite mljevenim cimetom. Možete je poslužiti toplu ili ohlađenu, prema želji.