RECEPT IZ 'APETITA'

Tafelspitz s kockicama povrća i umakom od hrena

02.06.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Tafelspitz, komad mesa koji se nalazi na vrhu vanjskog dijela goveđeg buta, jedno je od klasičnih jela bečke kuhinje, uz bok pohanom telećem odresku (Wiener Schnitzel). I u Hrvatskoj je vrlo popularno – riječ je kuhanoj govedini s hrenom

U izdanju Profila izašla je kuharica Christiana Cabaliera 'Bistro Apetit', koju slobodno možemo nazvati primijenjenom gastronomskom umjetnošću. Svakodnevno u potrazi za najboljim osnovnim namirnicama, igrajući se njihovim teksturama i ističući im okuse uz dodatke koji se u prvi trenutak mogu činiti nespojivima, Cabalier ih na kraju prezentira kao na slikarskom platnu.

Na kraju kuharice objavljeni su provjereni temeljni recepti kao početak mnogih opisanih jela, kao i kulinarski pojmovi s kojima ćete se susresti. Nesumnjivo je riječ o kuharici koja će nam omogućiti da se, uživajući u pripremi jela, i za vlastitim stolom osjećamo kao gosti vrhunskoga restorana, ali će i nadahnuti mnoge mlade kuhare.

Potrebni sastojci za 4 osobe:

vrh goveđeg buta 500 g
mrkva 2
manja glavica celera 1
luk 1
lovorov list 2
papar u zrnu 5
zrna borovice 2
hladna voda 1,5 l
morska sol

Umak od hrena:
juha u kojoj se kuhalo meso
vrhnje za kuhanje 100 ml
maslac 50 g
hren iz staklenke 1 žlica

Za posluživanje:
bučino ulje
sjeckani vlasac nekoliko žlica

Priprema

Povrće narežite na veće komade, a govedinu očistite od žilica i kože, ali masnoću ostavite. U veliki lonac ulijte hladnu vodu, dodajte sol, očišćeno povrće i meso, lovor, zrna papra i borovice. Kuhajte na laganoj vatri 1 sat ili dok meso sasvim ne omekša, stalno uklanjajući pjenu s vrha.

Kuhano meso izvadite i ostavite da se ohladi, juhu procijedite i reducirajte na više od polovice, a kuhanu mrkvu i celer narežite na kockice (brunoise, vidi kulinarske pojmove).

U reduciranu juhu dodajte vrhnje za kuhanje, umiješajte kockice hladnog maslaca i hren pa sve ujednačite štapnim mikserom.

Govedinu narežite na tanke ploške.

Prijedlog za serviranje: Na tanjur kružno posložite nekoliko ploški kuhane govedine, prelijte umakom od hrena, dodajte kuhano povrće pa pokapajte bučinim uljem i pospite sitno sjeckanim vlascem.