IRITANTNA POJAVA

Svrbi vas koža kad nosite veste? Ovo je razlog

28.10.2015 u 09:07

Bionic
Reading

Vesta koju ste kupili u dućanu vam se činila mekom, a kad ste je drugi put obukli, baš i ne? Problem svrbeža izazvanog tkaninom neizbježno je iskustvo koje nam se dogodilo barem jednom u životu. Da se ovakvi scenariji više ne bi ponavljali, stručnjaci savjetuju trikove kojima možete naći idealnu vestu koja neće izazvati iritantan svrbež odnosno koju vrstu tekstila trebate izbjegavati

Visoka razina kožne osjetljivosti

Simptomi koji se odnose na visoku razinu osjetljivosti kože često se reflektiraju kao jak svrbež nalik alergijskoj reakciji uzrokovan gotovo svakim sastavom materijala veste (čak i onih od vune i kašmira).

Vuna kao tkanina općenito je na lošem glasu zbog čestog stvaranja neugodnih kožnih reakcija. Ako imate određenu reakciju na vunu, to ne mora nužno značiti da ste na nju alergični. Alergijska reakcija obično se dogodi tjedan dana nakon nošenja vunene tkanine. Ako se dogodi istog dana, takva pojava se zove nadražujući kontaktni dermatitis, a pojavljuje se kao crvenilo, svrbež, krastavost ili sitne kožne nepravilnosti.

Pamuk i svila djeluju vrlo nježno na kožu, stoga stručnjaci preporučuju da odjenete odjeću od ovih materijala ispod vunene kako biste kožu poštedjeli dramatične reakcije. Ako je osjetljivost kože i tada vrlo izražena, vesta je od sintetičkih materijala poput poliestera, rajona, elastina, viskoze i najlona vaš najbolji saveznik, premda  neće biti topli. Ako i veste od sintetskih materijala izazivaju neugodnu kožnu reakciju, možda vam se ovakav scenarij događa zbog boja u tkanini ili ostataka deterdženta.

Ako vam je koža izrazito osjetljiva, stručnjaci savjetuju da vunu u potpunosti izbjegavate ili ograničite kontakt s kožom pamučnim ili svilenim slojem.

Srednja razina osjetljivosti kože

Simptomikoji upućuju na srednju osjetljivost kože rezultiraju povremenim svrbežom od pojedinih vesta čije nošenje ipak ne izaziva pretjeranu neugodu.
Stručnjaci savjetuju da je u ovom slučaju najbolji odabir kašmir, zbog mekoće i činjenice da ne uzrokuje iritaciju kao druge vrste vune. Kašmir ne sadrži lanolin - sastojak na koji većina ljudi loše reagira. Još jedan faktor koji može izazvati iritaciju je okluzija. Pripijene tkanine vjerojatno će stvoriti trenje i generirati znoj koji može dodatno pogoršati stanje kože. Čak i ako se znojite samo pet minuta, iritantan svrbež može vas pratiti cijeli dan, otkrivaju stručnjaci. Osobama koje pate od srednje razine kožne osjetljivosti stručnjaci preporučuju kupnju veste nježnijih tkanina poput kašmira i silueta koja su prozračne i opuštene.

Niska razina osjetljivosti kože

Simptomi
: razina nelagode podnošljiva - osjećate je, ali nije posve nepodnošljiva

Stručnjaci otkrivaju da su neke vune abrazivnije od drugih. Merino ijanjeća vunanježnije su, a shetland je izrađen od grubljih vlakana
Dijagnoza
Za vestu od nježnijeg tipa vune treba izdvojiti veću svotu što ponajviše ima veze sa zahtjevnijim načinom preradom vune.

Kako biste smanjili iritaciju na vunu, uvijek možete pokušati razrijediti njezin postotak. Kako to ne biste morali učiniti, prije svake kupnje vunene veste pogledajte podatke na etiketi kako biste se spasili od iritantnog svrbeža.