opijajuća aroma

Svježi, cvjetni i mirišu na ljeto: Evo zašto obožavamo parfeme koji mirišu na smokve

01.08.2023 u 13:12

Bionic
Reading

Svježi, slatkasti, cvjetni i postojani, parfemi koji mirišu na smokve neodoljivo nas podsjećaju na ljeto, odmor i siestu. Stablo smokve sadrži beskonačan broj aromatičnih aspekata, a svi oni prenose dobre vibracije. Ako volite taj miris, ovo su parfemi koje morate isprobati

Postoj ti neki parfemi koji nude savršen spoj i ravnotežu opijajući mirisa. Neki od njih miriše na čistoću, neki na slasne slastice, a tu su i oni japanski, delikatni, a u isto vrijeme neodoljivi i snažni.

Smokva bi se savršeno mogla ušuljati u ovu listu, a upravo je ta olfaktorna nota koju Perfume Academy definira kao 'slatku, medenu, cvjetnu, gurmansku, opuštajuću i sugestivnu' tako zavodljiva i privlačna. Također, prema ovoj instituciji, rekonstrukcija mirisa smokve u parfumeriji je moguća zahvaljujući dvama ključnim sastojcima: stemonu i gama oktalaktonu.

Zašto nam se aroma smokve toliko sviđa?

'Smokvinom plodu potrebni su toplina i sunce kako sazrio, a to se događa ljeti,' kaže Esperanza Pintado, stručnjakinja za Dior mirise. Stoga nam taj sastojak izaziva tako dobre osjećaje. 'Tko nije doživio prekrasna iskustva u to doba godine? Ljeto je vrijeme za prva stvari (kupanja, susrete, poljupce...),' dodaje.

Ne zaboravimo da je upravo miris najintenzivniji od svih osjetila. 'Također je najprimitivniji i onaj koji smo prije razvili. Svaki put kad otkrijemo neki miris povezujemo ga s emocijom tog trenutka. A ako postoji važno razdoblje u našem životu, u kojem istražujemo i otkrivamo, onda je to djetinjstvo', dodaje stručnjakinja.

Stablo smokve, mediteransko stablo s više od 9 tisuća godina povijesti koje rađa do 750 različitih vrsta smokava, omiljeno među filozofima (smokve su bile omiljena Platonova poslastica), ima moć prenijeti nas u ljeta našeg djetinjstva. 'Vraćaju nas na na vrućinu, lijenost, ali i sreću i slobodu dana bez rasporeda. Miriše na odmor i siestu', opisuje Pintado.

Kako mirišu parfemi sa smokvama?

'U stablu smokve postoji zelena nota, ima aromu drveta i voćnu notu. Sve nas to dovodi do nečeg poznatog i utješnog', otkriva stručnjakinja i prisjeća se smokve iz svog djetinjstva. 'Bila je tako lisnata i toliko stara da su se djeca u njoj igrala skrivača. Unutra, miris mokre zemlje, s lišćem i smokvama, naveo me da vjerujem u raj. Najbolja drijemanja bila su ispod te smokve,' prisjeća se. Ako i na vas miris smokve ima opijajući učinak, ovi parfemi rekreirat će vam osjećaj boravka u sjeni smokve.

Parfemi koji mirišu na smokve savršeni za ljeto

Dioriviera, Dior

Ovaj parfem, pripada liniji La Collection Privée, debiju Francisa Kurkdjiana, parfumera koji je naslijedio Françoisa Demachyja na mjestu kreativnog direktora mirisa u Dioru. Topli i hipnotički povjetarac ruža i lišća smokve na izgubljenom mjestu u Provansi, poslužio je kao inspiracija za otmjeni parfem.

Infusion De Figue, Prada

Nova 'infuzija' na radost ljubitelja ove kolekcije Prada parfema, kojih ima mnogo. Efekt 'druge kože' postignut je mošusom, a upotpunjen je citrusima i smokvom. Tako ukusno.

Ninfeo Mio, Goutal

Camille Goutal i parfumerka Isabelle Doyen pronašle su precizan miris za ovaj parfem u vrtu u blizini Rima. Riječ je o osvježavajućoj toaletnoj vodi koja spaja sok smokve i svježeg citrusa.

Philosykos, Diptyque

Za ovaj parfem drvenaste note korišteni su svi dijelovi smokve, od ploda, lišća koje daje svježinu, do pulpe mliječne arome ili drva. Začinjen je s malo crnog papra.

Blu Mediterraneo Fico di Amalfi, Acqua di Parma

Složenost arome smokve razriješena je delikatnim sokom koji spaja citrusnu aromu bergamota, limuna i grejpa s notama nektara smokve , ružičastog papra i latica jasmina.

Fig & lotus flower, Jo Malone

Ovaj parfem nudi nježnu vodena aroma u kojoj su protagonisti lotosov cvijet i mesnatost smokve.

Eleventh our, Byredo

Za stvaranje ovog parfema, Ben Gorham je bio inspiriran švicarskom istraživačicom Ellom Maillart, koja je stigla u Nepal 1951. godine, što je u to vrijeme bio gotovo nemoguć pothvat. Ovo je jedan od najposebnijih mirisa smokve jer spaja voće s notama ruma i sjemenki mrkve.

Figuier Eden, Armani

Ovaj miris je Rajski vrt koji je zamislio Giorgio Armani za svoju Privé kolekciju. Što nalazimo u njemu? Miris smokve, kore citrusa i ružičastog papra koji kulminira notama marokanskog irisa i jantara.