PIVSKI RECEPT TJEDNA

Svinjski kotleti s pivom na lovački

26.02.2012 u 10:04

Bionic
Reading

Pivo odlično funkcionira sa začinjenim jelima, poput onih u sve popularnijim svjetskim kuhinjama od indijske i istočnoazijske, preko južnoameričke do karipske

No etnologinja Gordana Viljetić upozorava da izazovi postoje: 'Specijaliteti navedenih etničkih kulinarskih tradicija često se jedu na način da se istodobno poslužuje više jela - primjerice, španjolski i meksički tapas te turski, grčki i bliskoistočni meze. Zato je potrebno pronaći pivo koje će se dobro slagati uz svako od njih.

Iako ugljični dioksid u pivu pogoduje 'gašenju vatre', trud uložen u takva jela i njihov okus zaslužuju pivo koje će učiniti više od ispiranja nepca. Pritom je poželjna ugodna slatkoća uz niži postotak alkohola.'

Ključ sklada i ovoga je puta u osiguravanju ravnoteže po načelu 'jače pivo uz jača jela'. Na listi preporuka za slaganje s ljutim, paprenim jelima su pšenična i tzv. piva IPA (India Pale Ales), obogaćena okusima agruma, marmelade ili cvijeta breskve.

Svakako isprobajte recept koji vam donosimo u nastavku.

Svinjski kotleti s pivom na lovački

Sastojci

Premaz za kotlete

1 žlica borovice (kleke)
2 češnja češnjaka
½ žličice papra u prahu
2 žličice suhog timijana
1-2 žlice ulja
sol

Glavno jelo

4 veća, tanja svinjska kotleta
4 žlice ulja
150 g oguljene rajčice
2 mlada luka
150 ml svijetlog Karlovačkog piva

Priprema

Borovice, češnjak, papar, timijan, ulje i sol usitnite u električnoj sjeckalici. Kotlete premažite s pola količine pripremljenog premaza, popecite na zagrijanom ulju po četiri minute sa svake strane i stavite na toplo mjesto. U istoj tavi kratko popecite narezani mladi luk, dodajte preostalu količinu mješavine s borovicama, rajčicu narezanu na kockice i pirjajte na laganoj vatri tri do četiri minute. Pred kraj dodajte pivo, kotlete i još kratko prokuhajte. Kotlete poslužite uz kuhane njoke ili popečeni kruh.