BEAUTY SAVJETI

Sve više žena s ponosom nose srebrne vlasi, no znate li kako pravilno njegovati sijedu kosu

25.02.2022 u 14:23

Bionic
Reading

Sijeda kosa je bez sumnje jedan od najvećih trendova unazad nekoliko godina pa ako vam se sviđaju srebrne vlasi trebate znati kako ova kosa zahtijeva dodatnu njegu jer je osjetljiva i sklona isušivanju

Sijeda kosa, prirodna ili obojena, sve je poželjnija, a ovaj trend nastavit će se i u ovoj godini.

Riječ je o trendu koji je zasigurno potaknut i globalnom pandemijom kad su se mnogi zbog nemogućnosti odlaska u frizerske salone okrenuli prirodnom izgledu i prigrlili srebrne vlasi.

Ovaj je trend oduševio čak i dame s kraljevskih dvora poput španjolske kraljice Letizije i ikone stila, princeze Caroline od Monaca, koje se ni ne trude kamuflirati svoju sijedu kosu.

Među najpoznatijim sjedokosim modnim ikonama zasigurno su i Helen Mirren, Diane Keaton, Jane Fonda, ali i poznate influencerice koje oduševljavaju svojim sjajnim modnim kombinacijama: Grece Ghanem i Carmen Gimeno.

PRIRODAN LOOK

Ne srami ih se: Ovom je frizurom kraljica Letizia dodatno istaknula svoje srebrne vlasi

Pogledaj galeriju

Timu sjedokosih već se neko vrijeme pridružila i prelijepa Andie MacDowell koja s ponosom pokazuj svoje divne srebrne kovrče. Prirodni izgled, kako je objasnila u jednom ranijem intervjuu, na nju je djelovao dodatno osnažujuće. 'Nekako se osjećam mlađe jer izgledam prirodno. Ništa ne pokušavam sakriti i mislim da baš to put kojim sad trebam ići', rekla je.

Da je sijeda kosa toliko popularna potvrđuje i Instagram profil Grombre s rastućim brojem pratitelja, a koja je posvećena upravo ovoj upečatljivoj nijansi koja nikad nije bila popularnija.

Tome u prilog govore i podaci Pinteresta koji su zabilježili ogroman porast pretraživanja pojma sijeda kosa.

Kosa sadržava stanice koje se zovu melanociti i proizvode melanin koji daje koži, očima i kosi boju. Kada se kosa počne pretvarati u sivu kao znak starenja, to je zato što melanociti u folikulima dlake ne proizvode melanin.

Što ima manje melanina u folikulu, boja je svjetlija, bijela, srebrna i siva, jer korijen nema dosta melanina kako bi održao tamnu boju kose. Drugi razlozi za sijedu kosu mogu biti i bolesti, ali i faktori poput zagađenja okoliša i povećane razine stresa u svakodnevnom životu. Dok kosa ne poprimi jednoličnu sijedu boju odlična je ideja i tzv. blendanje, odnosno stapanje sijedih pramenova u postojeću boju što se pokazalo atraktivnim rješenjem.

Prema riječima poznatog frizera Kevina Murphyja, velikog obožavatelja sijede kose, ova boja kose izgleda prelijepo samo ako je brižljivo njegovana što znači i dobro nahranjena jer je sklonija isušivanju stoga treba koristiti preparate namijenjene upravo toj boji.

Budući da na takvoj kosi nedostaje pigmenta, ona je sklonija oštećenjima uslijed UV zračenja pa treba koristite proizvode koji sadržavaju zaštitne tvari. Kosu njegujte šamponima i regeneratorima kako bi bila dobro hidratizirana, a kako ne bi požutjela, koristite specijalne šampone u tonovima ljubičaste.