trikovi za korištenje

Sve tajne kralja začina: Aromatični lovor teško je zamijeniti u jelima, a cijenjen je i zbog ljekovitih svojstava

19.05.2022 u 06:35

Bionic
Reading

Osim u ljekovite svrhe, lišće lovora stoljećima se koristilo za kuhanje. No kako biste iz ovog aromatičnog lista izvukli njegov pun potencijal, zgodno je znati nekoliko korisnih trikova

Mirisni lovor dobro je poznat stoljećima, a njegovim su se lišćem, kao simbolom odlikovanja i pobjede, krunili pjesnici, sportaši i carevi u staroj Grčkoj i Rimu.

Poznat po svojoj ljekovitoj upotrebi, lovor je je također oduvijek bio istaknut dodatak u gastronomiji, a listovi se tradicionalno koriste za aromatiziranje raznih jela, no opće pravilo glasi da se nakon kuhanja, a prije posluživanja, uklone jer se sami listovi ne jedu.

Porijeklo lovora

Ova biljka vuče porijeklo iz nekoliko mediteranskih zemalja, u čijim je kuhinjama jako zastupljena, ali danas je raširen svugdje. Uz listove, za začinjavanje jela ponekad se upotrebljavaju bobice, no znatno rjeđe. Osim u ljekovite svrhe, nekada se lovor štovao u ritualima zaštite i proricanja.

Utjecaj na zdravlje

Lovor je bogat vitaminima, folnom kiselinom i mineralima kao što su kalcij, željezo, magnezij, kalij, cink, selen i fosfor. Među brojnim zdravstvenim prednostima koje mu se pripisuju su i svojstvo da djeluje kao diuretik, ekspektorans (za iskašljavanje) i karminativ (protiv nadutosti). Osim, toga, djeluje kao dobar stimulans apetita te ima antioksidativna, baktericidna, antiseptička i protuupalna svojstva.

Također poboljšava probavu, ublažava grčeve i gastrointestinalne i mišićne tegobe. Zbog vazokonstriktivnog djelovanja doprinosi i regulaciji cirkulacije krvi i opuštanju živčanih impulsa, karakterističnih za glavobolje i migrene.

No treba pripaziti na količinu jer ova biljka sadrži i tvari koje u velikim količinama mogu biti otrovne, poput oleandrina i nerina, a oni mogu uzrokovati promjene u srcu ili želucu.

Kako se lovor koristi u kulinarstvu?

Njegovi listovi, koji se naširoko koriste za izradu napitaka, idealnih za spavanje i smirivanje živaca, koriste se u juhama, varivima, jelima s mesom, ribom i plodovima mora, odlično se slažu i s povrćem, a neki ih čak koriste u desertima. Listovi se uglavnom upotrebljavaju cijeli, stavljaju se na početku kuhanja i uklanjaju prije posluživanja, ali se mogu i zgnječiti ili samljeti kako bi jela dobila jači okus i aromu. Brojne marinade doslovce su nezamislive bez lovora, no važno je imati na umu to da je ovo poprilično jak začin te je dodavanje jednog svježeg ili dva suha lista sasvim dovoljna količina.

Lovor se najčešće može kupiti u obliku osušenih listova, no u takvom obliku gubi svoj pun potencijal okusa i karakterističnu aromatičnu notu, pa je preporučljivo koristiti svježi, ako ga imate dostupnog.

Lovor kao začin u tegli

Možete se odlučiti i na sadnju lovora kod kuće, a dobro uspijeva zasađen u tegli. Prilikom sadnje važno je pripaziti na odabir njene veličine. Naime prevelika tegla može imati negativan efekt u vidu predugog razvoja korijena na štetu razvoja nadzemnog dijela biljke. Osim toga, može uzrokovati zadržavanje viška vode koja će istisnuti zrak i time je oštetiti. Za sadnju je potrebno odabrati i kvalitetan supstrat jer lovor voli dobro drenirano tlo, a teglu držite što je moguće dalje od sunca i vrućine jer bi listovi u suprotnom mogli postati gorki.