MITOVI I ČINJENICE

Sve što trebate znati o antibebi piluli

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.05.2012 08:46
  • Objavljeno 07.05.2012 u 08:46
kontracepcija anttibebi pilula

kontracepcija anttibebi pilula

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Smanjuju li antibiotici učinkovitost pilule, treba li organizmu odmor od metode kontracepcije, povećava li ona rizik od karcinoma te otežava li povijest korištenja pilule kasniju trudnoću – proučite motive i činjenice o piluli

Otkako je postala dostupna, pilula je jedan od najpopularnijih oblika kontracepcije. Ipak, i dalje oko pilule vladaju brojne zablude i kruže mitovi. Women's Health je popisao neke od najčešćih mitova.

Mit: Nije sigurno koristiti kontracepcijske pilule da bih manipulirala svojim menstrualnim ciklusom
'To je apsolutno siguran način', kaže dr. Nicolette Caccia, ginekolog u kanadskoj bolnici The Hospital for Sick Children za stranicu canada.com. Liječnici već desetljećima pomoću pilule reguliraju menstrualne cikluse i to ne može utjecati na plodnost. Kontracepcija djeluje oponašajući redovitih i urednih 28 dana menstrualnog ciklusa. Pilule koje se uzimaju prvi 21 dan su 'aktivne', što znači da sadrže reproduktivne hormone. Nasuprot tome, tablete koje uzimate tijekom ostalih sedam dana ne sadrže nikakve hormone i zapravo su placebo. Nedostatak hormona u pilulama uzrokuje ljuštenje maternice, a tijekom tog perioda se događa vaginalno krvarenje slično kao kod redovite menstruacije. Kontinuirano uzimanje pilule sprečava hormonalne promjene koje uzrokuju uobičajene menstrualne tegobe, kao što su grčevi i glavobolje.

Činjenica: Čak i jedna propuštena pilula povećava rizik od trudnoće
'Točno, ako ste propustili popiti tabletu uzmite je što prije možete', savjetuje dr. Caccia. Svaki vrsta kontracepcije ima ono što dr. Caccia naziva 'prozor opraštanja', odnosno rok u kojem tijelo ima još uvijek nizak rizik od trudnoće. Pilula ima vrlo uzak 'prozor opraštanja' i zato je važno da redovito uzimate redovito tabletu svaki dan i po mogućnosti u isto vrijeme dana.

Činjenica: Neki antibiotici smanjuju učinkovitost pilule

Neki da, ali većina nema taj učinak. 'Kada su vam potrebni antibiotici, recite svom liječniku da koristiti kontracepcijsku pilulu', savjetuje dr. Caccia. Ako se antibiotici i pilula međusobno ometaju, postoji mogućnost da se prebacite na druge vrste kontracepcije, primjerice vaginalni prsten.

Mit: Od pilule se mogu udebljati
'Ne, postoje mnoge studije koje pokazuju da pilula ne utječe na debljanje', kaže dr. Caccia. Često djevojke počinju uzimati pilule u vrijeme kada vjerojatno mijenjaju svoje prehrambene navike: ulaze u prvu ozbiljnu vezu ili su na prvoj godini fakulteta. 'Sama po sebi tableta ne deblja tableta, nego na dodatne kilograme utječe promjena ponašanja i navika koje se događaju u istom periodu', objašnjava dr. Caccia. Točno je da neke žene tvrde kako im kontracepcijska pilula povećava apetit, pa je moguće rješenje da se prebacite na drugu vrstu ili da održavate dijetni režim koji ste imali prije pilule.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock


Mit: Pilula štiti od spolno prenosivih bolesti
Nikada. Kontracepcijska tableta štiti od trudnoće, a ne spolno prenosivih bolesti koje mogu spriječiti kondomi. S tinejdžerima treba razgovarati i upoznavati ih s metodama sigurnog seksa, kaže dr. Caccia.

Činjenica je da čak i jedna propuštena pilula povećava rizik trudnoće
Mit: Moje tijelo treba treba odmor od kontracepcije barem jednom godišnje

Ne, vaše tijelo ne treba odmor od tableta u bilo kojem trenutku. 'Žene koje pauziraju s pilulom često će zatrudnjeti', kaže dr. Caccia.

Rane verzije pilula sadržavale su mnogo veće doze hormona od današnjih pilula i uzrokovale su brojne nuspojave, pa su žene pauzirale kako bi ih izbjegle. Sada se nude pilule s mnogo nižim dozama hormona: one su jednako učinkovite, ali s minimalnim nuspojavama kao što su glavobolja, mučnina i osjetljivost grudi. Ove su nuspojave obično privremene.

Mit: Korištenje kontracepcijskih pilula može uzrokovati da teže zatrudnim kad se napokon odlučim za dijete
'To je apsolutno netočno', kaže dr. Caccia. Pilula ne šteti vašoj plodnosti niti može spriječiti trudnoću koju kasnije planirate. Na plodnost utječe prije svega dob žene koja pokušava zanijeti, a ne njezina povijest korištenja pilule. 'Veća je vjerojatnost da ćete zatrudnjeti ako to pokušate dok ste mlađi.' Mnogim su ženama prepisane pilule kako bi popravile hormonalne probleme. 'Taj se problem još uvijek može pojaviti kada žena prestane uzimati pilulu', kaže dr. Caccia.

Neki liječnici će preporučiti odmor od pilule nekoliko mjeseci prije začeća a u tom bi se periodu trebao regulirati menstrualni ciklus. Začeće se može dogoditi čim žena prestane uzimati kontracepciju, zbog toga mnogi liječnici preporučuju da žene uzimaju folnu kiselinu ili kuru prenatalnih vitamina tri mjeseca prije planiranog prestanka uzimanja pilule.

Mit: Pilula povećava šanse od karcinoma
Nije točno. Neke studije pokazuju da pilula koja se uzima u periodu od pet godina čak može i smanjiti rizik od raka maternice i jajnika do 50 posto. Pilula, također, smanjuje ginekološke probleme, vjerojatnost razvoja anemije, te bol od menstrualnih grčeva. 'Ako nema određene kontraindikacije, nema razloga zašto žena ne može biti na piluli tijekom cijelog reproduktivnog života, osim u periodu kada želi biti trudna', kaže dr. Caccia.

Činjenica: Sve su pilule iste, samo je doziranje različito
Istina, čak se i formulacija hormona unutar pilule mijenja. 'Postoje suptilne razlike u sadržaju pojedinih pilula', objašnjava dr. Caccia dodajući da neke žene bolje reagiraju na određenu vrstu pilule od drugih. Budući da na tržištu postoje razne vrste tableta, žene mogu lako pronaći pravu tabletu koja radi za nju. 'Pilule su kao cipele, morate pronaći par koji vam pristaje.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi