ZA ZDRAVO TIJELO

Sve što morate znati o zdravlju zubi

17.04.2012 u 10:14

Bionic
Reading

Naravno da je odlazak zubaru nužna i korisna stvar – ali ne samo za vaše zube. Redoviti pregledi, čisti zubi i zdrava usna šupljina mogu produžiti život te pomoći ranoj dijagnozi i prevenciji cijelog niza bolesti kao što su slabokrvnost i srčani problemi

Stručnjaci intenzivno proučavaju veze između oboljenja desni – koja muče polovinu populacije – i desetaka drugih bolesti. Došli su do saznanja da liječenje dentalnih oboljenja može dovesti do unapređenja na nizu drugih zdravstvenih područja.

Sastavili su popis radnji oralne higijene – četkanje zubi dvaput dnevno fluornom pastom, smanjenje zašećerene hrane i pića, prestanak pušenja i redovite kontrole kod zubara svake dvije godine - koje mogu popraviti opće stanje zdravlja, donosi The Daily Mail.

Srčana oboljenja
Bolesti desni obično počinju stvaranjem tankog pokrova, ljepljive tvari koja nastaje u međuodnosu zaostale hrane i bakterija. Posljedice ovoga su iritacije zubnog mesa, ponekad i krvarenje. Istraživanja provedena na New York State University ukazuju da je liječenje ovih bolesti antibiotskim gelom značajno smanjuje prisutnost C-reaktivnog proteina i fibrinogena, što može voditi k bolestima srca.

Jedna teorija kaže da bakterija paradentoze ulazi u krvotok i putuje do glavnih organa gdje uzrokuje upale. Također se nerijetko smatra da bakterija može doprinijeti slabijoj protočnosti arterija. Slični se simptomi javljaju kod srčanog udara. Istraživanje provedeno na devet tisuća odraslih koje su znanstvenici pratili 15 godina pokazalo je da će žene kod kojih je utvrđena znatna prisutnost bakterije koja uzrokuje paradentozu dva puta češće doživjeti srčani udar.

Visoki krvni tlak
Kardiolozi Sveučilišta u Athensu utvrdili su povezanost između visokog krvnog tlaka i kronične paradentoze.

Plućne bolesti
Postoje veze između dentalnog zdravlja i kroničnih poremećaja dišnog sustava (koje inače uzrokuje pušenje). Američka akademija za paradentozu utvrdila je da oralne bakterije ulaze u pluća i uzrokuju učestale upale.

Čisti zubi i zdrava usna šupljina mogu produžiti život
Dijabetes
Bolesti desni tri puta su učestalije kod ljudi s dijabetesom. Američki stručnjaci Nacionalnog instituta za dijabetes pronašli su povezanost između različitih bolesti desni i povišenog šećera u krvi. Štoviše, smatraju da je veza dvosmjerna: dijabetes utječe na rizik oboljenja od paradentoze, a upala desni pogoršava razinu šećera u krvi.

Preuranjeno rađanje
Postotak preuranjenih rađanja viši je kod žena s dentalnim bolestima.

Osteoporoza
Kod paradentoze stanjuje se kost u koju su zubi usađeni. Upravo taj proces, kao i smanjivanje zubnog mesa, glavni je uzrok zašto starenjem gubimo zube. Zato se smatra da paradentoza može biti rani indikator procesa u kostima koji će dovesti do osteoporoze.

Prerana smrt
Oni koji imaju ozbiljna oboljenja desni, pokazuje nedavna američka studija na reprezentativnom uzorku od 11 tisuća ispitanika, imaju dva puta veće šanse terminalnih oboljenja prije dobi od 64 godine.