AH, MAME

Sve mame trebaju plaću, a evo i zašto

09.07.2014 u 13:18

Bionic
Reading

Možda nekima još tako ne izgleda, no mame svakodnevno obavljaju barem 30 poslova, i to prilično profesionalno. I za to su zaslužile plaću ili barem tijaru koja ih stavlja na pijedestal nedodirljivih kojima se treba diviti

Mame su, naime, stekle sposobnost u svakoj situaciji savladati sve izazove i, unatoč umoru, zahtjevima, zamazanim klincima, u roku od 15 minuta izgledaju super. I još uza sve to profesionalno obavljaju nekoliko poslova.

A evo i koje sve.

Rad u smjenama
Hranjenja usred noći, sati nosanja, ljuljanja, presvlačenja, njezin posao svakako stavljaju u noćni rad. U bilo kojem drugom svijetu već bi se pobunili zbog silnih prekovremenih. Mami to ide u rok službe. No svakako su kraljice kojima skidamo kapu.

Kreativne direktorice
Bilo da se nalaze na plaži na godišnjem odmoru ili u obližnjem parkiću, mame potroše veliku količinu energije kako bi smislile adekvatnu zabavu za svoje klince. Kada je lijepo vrijeme, mnogo je lakše jer su djeca na otvorenom, no do kreativnog zagušenja dolazi kada tri zimska mjeseca iz dana u dan morate smisliti nešto novo i zabaviti mališane da ne padnu u napast gledati televiziju.


Sanitarna inspektorica
Bilo da čiste ostatke kakice ili pak hrane rasute po podu, dezinficiraju kvake, podove ili pak peru dječje bočice, do druge godine života sve su mame stekle titulu sanitarne inspektorice.

Knjižničarka
Mame čitaju, prepričavaju, skupljaju i izmišljaju svoje priče i tako provode sate u kreativnim druženjima sa svojom djecom. Nije im problem ni kada moraju istu slikovnicu čitati iz dana u dan iako je na policama još 50 drugih.

Terapeutkinja
Teško je biti dijete. Prolaziti kroz emocionalne bure pokušavajući shvatiti osjećaje koji znaju preplaviti tako silovito. Najbolji terapeuti, koji znaju saslušati, utješiti i zagrliti su mame.

Zabavljačica
Bilo da se glupira i pjeva s djecom, igra skrivača ili čita jednu te istu priču 100 puta, mame su zabavljačice kojima nema ravnih. U društvu svoje djece ponekad će pomisliti da su najzabavnije osobe na svijetu.

Sutkinja
Lociraju problem, ocijene prijestup, odrede kaznu prema već postavljenim pravilima igre. Kada je riječ o disciplini, mame zbilja moraju znati pravila i biti poput pravih sutkinja, poštene i pravedne.

Glasnogovornica
Odgovaraju na najneobičnija pitanja opravdavajući, objašnjavajući, zataškavajući neugodan incident. Poput brutalno iskrenih pitanja koje samo djeca mogu postaviti. Mama, zašto ona teta izgleda kao muškarac? I sličnih.

Osobna pomoćnica
Biti mama je kao biti osobni pomoćnik nekoj poznatoj osobi. Djeca su, naime, jako izbirljiva kada je hrana i odjeća u pitanju. Vrlo lako će, ako ih naljutite, baciti na vas igračku, papuču, ali će vas, kada su zadovoljni, izljubiti kao nitko prije.

Nutricionistica
Sve mame definitivno zaslužuju plaću za ulogu obiteljskog nutricionista. To je zbilja zahtjevna uloga, pogotovo kad se zbog neispavane noći sendvič ili hamburger čine puno lakšim rješenjima. No unatoč svemu, mame nude zdravu hranu.

Asistentica stomatologa
Mame su te koje se brinu da zubići budu zdravi. Četkaju ih i peru, a poseban je izazov kada jednogodišnjaku pokušavate oprati zube trudeći se da ne pojede pastu i izbjegavajući da vas ugrize.

Pregovaračica
Oblačenje, izlazak vani, kupanje hranjenje, sve te radnje koje morate obaviti s djetetom pogotovo u fazama bijesa, zahtijevaju nadljudske vještine pregovaranja. Kad upadnu u rutinu pokvarene gramofonske ploče i ponavljaju samo svoje mantre ili bijesno urlaju, zbilja ih je teško uvjeriti u ono što je za njih najbolje.

Moderatorica događanja
Kada u parku svom vrištećem četverogodišnjaku, smirenim glasom bez tragova nervoze, pokušavate objasniti kako njegova dvogodišnja seka nije namjerno medvjediću odrubila glavu. Još jedan moment nadljudskih svladavanja i susprezanja stvarnih osjećaja.

Trenerica
Od učenja djeteta na tutu, do bodrenja na utakmicama, ili učenju socijalnih vještina, mame su zaslužile titulu trenerica.

Glazbenica
Bez obzira na to je li glazbeni talent, sigurno je najdraža performerica svoje djece.

Financijska stručnjakinja
Brine se o kućnom budžetu, potrebama djece, mjesečnom iznosu za hranu i još uspije uplatiti ušteđevinu za djecu. S takvim financijskim vještinama zaslužila je titulu financijskog stručnjaka, barem u svom sektoru.