Svakodnevna briga o penisu

Svakodnevna briga o penisu

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 29.11.2008 21:06
  • Objavljeno 29.11.2008 u 21:06
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dečki mu pridaju mnogo pozornosti, ali često je ta pozornost samo u riječima. O penisu se treba brinuti svaki dan jer briga o tom organu ne završava samo stavljanjem kondoma ako dođe do seksualnog odnosa.

PRANJE

Mnogi dečki misle da je grublje trljanje s puno sapunice pravo pranje penisa. No iako ti se možda čini da 'pravi muški organ' treba 'pravo muško pranje' – u njegovo pranje ipak ne treba unositi toliko testosterona! Naime, lagano trljanje mlakom vodom i s malo sapunice sasvim je OK!

Neobrezani (a takvih je u našoj kulturi najviše) trebaju lagano zategnuti kožicu penisa i oprati glavić. Poslije tuširanja glavić je potrebno dobro obrisati laganim brisanjem, točnije tapkanjem ručnikom.

Bitno je naglasiti da i prečesto isto kao i prerijetko pranje glavića penisa može dovesti do iritacije kože na tom osjetljivom dijelu. Također, do iritacije dolazi stavljaš li previše sapuna ili gela za tuširanje, stoga je najbolje koristiti blago sredstvo za njegu ili samo mlaku vodu. I prejaki deterdžent za rublje može uzrokovati iritaciju glavića. Ako imaš svrbež i glavić ti je jako crven, najbolje je da posjetiš doktora ako situacija ostane ista i nakon što se opereš samo vodom.

SAMOPREGLED

Dobro je da si sam pregledavaš penis i testise, a posebno ako već lagano zaplovljavaš u seksualne vode jer – dovoljno je samo jednom biti nepažljiv da bi se zarazio seksualno prenosivim bolestima. Nema nekog pravila oko samopregleda, ali bilo bi sasvim dovoljno jednom mjesečno.

Pregled testisa

Pregledaj svaki testis posebno. Dakle, rukom ih lagano stisni te lagano pomiči (kao da valjaš). Posebnu pozornost pridaj tome napipaš li kakvo zadebljanje ili kvržicu.

Promjene koje upozoravaju

Postoje promjene na penisu ili u iscjetku koje te upozoravaju da nešto ne štima ili da imaš neku od seksualno prenosivih bolesti. Ako imaš nešto od sljedećih simptoma, obavezno se javi liječniku.

- Imaš pojačan iscjedak iz penisa – može biti bijel, vodnjikav, rijedak ili gušći.
- Penis ti drugačije miriše.
- Ejakulat ti ima drugačiji miris i izgled ili se u njemu pojavljuje krv. I krv u urinu je također znak da nešto ne valja!
- Boli te za vrijeme ejakulacije ili seksa ako ga prakticiraš.
- Osjećaš bolove u zdjelici.
- Crvene točke koje ne bole po genitalijama, ustima, jeziku ili vratu.
- Crvena zadebljanja po genitalijama, ali i po drugim dijelovima kože koja mogu, ali i ne moraju boljeti.

Uz ove promjene, postoje i spolne bolesti koje imaju simptome poput gripe, no isto tako postoje i bolesti koje možeš imati, a da ti se ne pojave baš nikakvi simptomi – primjerice klamidija , no ako se ne liječe, mogu dovesti i do neplodnosti.

Bitno je da ne paničariš ako uočiš nešto neobično. Primjerice, maleni (sasvim sitni) prištevi oko ruba glavice penisa – nisu razlog za alarm! No ako si oko bilo čega nesiguran, najbolje je da posjetiš liječnika (urologa). Ako te brine sramežljivost – zaista nemaš oko čega brinuti i sjeti se – ako cure mogu ići kod ginekologa, možeš i ti kod urologa. Na kraju krajeva – svaki dečko ima penis i sve je to prirodno! A najgore je predugo čekati uočiš li kakav problem.

PROBLEMI S KOŽICOM

Fimoza. Većina dječaka se rađa s tzv. fiziološkom fimozom i kožica im se ne može prevući preko glavića penisa. U prvim godinama života, fiziološko slijepljenje prepucija (kožice) s glavićem penisa prirodna je zaštita glavića od utjecaja amonijaka iz mokraće. Kod većine djece se prepucij potpuno odvoji od glavića penisa tijekom prve tri godine života.

Kako se starenjem prepucij olabavljuje, kod većine dječaka (98-99 posto) do 18. godine života kožica se može normalno prevući preko glavića – tj. većina slučajeva prirođene fimoze se spontano riješi. Tome sigurno pomažu i jednostavni mehanički uzroci – npr. rastezanje kožice prilikom masturbacije.

Parafimoza. Kod parafimoze kožica prevučena preko glavića penisa se ne može vratiti nazad i prekriti glavić, već ostane čvrsto stegnuta oko suženja ispod oboda glavića. Nakon toga kožica i glavić mogu nateknuti uz jake bolove. Ona nastaje najčešće nakon masturbacije ili seksualnih odnosa, dok je penis još u erekciji.

Parafimoza je opasna s obzirom da čvrsto stegnuta kožica ispod glavića ometa cirkulaciju krvi i limfe. Liječenje se obavlja ručnim vraćanjem kožice preko glavića, a ponekad je za to potreban i kirurški zahvat, tj. zarezivanje kožice.

Imaš li problema s kožicom, nemoj se sramiti otići kod urologa i riješiti se tih problema. Više o fimozi i parafimozi pročitaj ovdje .

Budući da dobivamo dosta e-mailova s problematikom vezanom uz penis, nadamo se da smo ovime barem nekima pomogli.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi