JA, JA I SAMO JA

Superheroji šalju krivu poruku

20.08.2010 u 11:16

Bionic
Reading

Današnji superheroji, poput Ironmana i sličnih, šalju sasvim krivu poruku djeci i tinejdžerima koji ih najviše gledaju, smatraju psiholozi

'Velika je razlika između današnjih heroja iz filmova i onih heroja koji su postojali u stripovima i filmovima prije dvadesetak i više godina. Današnji heroji su akcijski junaci koji non-stop izvode nasilne radnje, agresivni su i sarkastični te se brinu samo o svojim ciljevima, a ne o dobrobiti čovječanstva', istaknula je doktorica Sharon Lamb sa Sveučilišta Massachusetts.

Upravo zbog toga se i dalje javlja stereotipno muško ponašanje prema ženama, kaže Lamb

'Likovi iz prijašnjih stripova i filmova su zapravo bili ljudi koji su pokazivali da su od krvi i mesa kada bi skinuli svoj kostim i nisu se sramili pokazati da su ranjiviji, za razliku od današnjih filmskih superheroja', kaže Lamb

Lamb je provela istraživanje na 674 dječaka i tinejdžera od četiri do 18 godina starosti. Pokazalo se da svi oni, zbog utjecaja filmova i medija, misle da imaju dvije mogućnosti – ponašati se poput heroja ili dezertera. A budući da brzo shvaćaju da ne mogu biti superheroji, onda se ponašaju kao dezerteri koji bježe od obaveza i odgovornosti.

'Superman je po danu bio novinar, a po noći se borio protiv zla. Današnji superheroji se brinu samo o sebi, što nije dobra poruka najmlađim gledateljima, onima koji najviše gledaju takve filmove', zaključila je.