ŠTEDNJA BEZ POREZA

Stručnjaci najavili novi ciklus velikog rasta cijena zlata

19.06.2015 u 10:45

Bionic
Reading

Zlato se nalazi pred novim uzlaznim ciklusom, a analitičari predviđaju značajan rast cijena plemenitih metala u dvogogodišnjem razdoblju, budući da će se čak i uz smanjenu potražnju pojaviti manjak zlata na tržištu. Stručnjaci ugledne financijske institucije Morgan Stanley procijenili su da će se do 2017. godine zatvoriti više od 50 rudnika zlata, te bi se već i prije te godine mogao pojaviti značajan deficit ovog plemenitog metala na tržištu.

S rastućim troškovima eksploatacije ruda iz zemljine površine, neminovno će rasti i cijena zlata na svjetskom tržištu, kao što pokazuju i povijesni podaci, budući da je u posljednjih dvadeset godina cijena ovog plemenitog metala narasla čak 400 posto.

Nažalost, hrvatski građani dosad nisu imali mogućnost legalno sudjelovati u tako velikim profitima, budući da se na investicijsko zlato u fizičkom obliku plaćao porez na luksuz, te carina i PDV prilikom uzvoza zlatnih proizvoda.

Međutim, od ulaska naše zemlje u Europsku uniju, i Hrvatima se otvorila mogućnost značajnih zarada prilikom ulaganja svoje imovine u zlato. Naime, sada je investicijsko zlato oslobođeno poreza i carina, kao i PDV-a, što omogućuje specijaliziranim tvrtkama za prodaju i proizvodnju investicijskog zlata među kojima je najveća Auro Domus Bullion Market, prodaju zlata po cijenama koje su čak i niže od onih u susjednim zemljama.

- Mogućnost štednje u zlatu koja je oslobođena poreza postala je našim građanima posebno zanimljiva otkako se počelo govoriti o uvođenju poreza na kamate na štednju, stoga smo u prvih pet mjeseci ove godine imali povećanje prometa od čak pet puta u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Činjenica je da investitori sve više prepoznaju vrijednost zlata ne samo kao sredstva za očuvanje imovine, već kao i mogućnosti za njeno značajno uvećanje, kazala je Mirjana Bagić direktorica prodaje tvrtke Auro Domus Bullion Market.

Naglasila je da se asortiman proizvoda od investicijskog zlata kreira u suradnji s najvećim svjetskim kovnicama plemenitih metala poput švicarske Argor Heraeus, te da kupci posebice cijene činjenicu da se ti proizvodi dostavljaju u sve dijelove Hrvatske putem mreže trgovina Auro Domusa, koja broji više od 160 prodajnih mjesta diljem naše zemlje u kojima se nude i usluge mjenjačnice, otkupa zlata.

- Za ulaganje u zlato nije potrebno imati milijune, već su naši proizvodi prilagođeni svakom budžetu. Imamo proizvode koji kreću od cijene već od 200 kuna za prigodne darovne kartice, a u posljednje vrijeme ti su nam proizvodi popularni ne samo kao oblik štednje i ulaganja, već i kao idealni pokloni za razna događanja poput vjenčanja, rođendana, krštenja i sličnih obiteljskih prigoda, zaključila je Bagić.