UDOBNOST PRIJE SVEGA

Stolice - ukras u prostoru

Bionic
Reading

Svojim oblicima i kombinacijama primijenjenih materijala, stolice predstavljaju svojevrsne skulpture u prostoru pa ih prilikom odabira tako treba doživljavati. No ne treba zaboraviti da je jedan od osnovnih kriterija ipak i udobnost

Stolice dizajnerski vežite uz stol

Kriteriji za odabir stolica postavljaju se ovisno o načinu i intenzitetu korištenja. Iako je dizajn prvi koji će privući pažnju na određeni model, nikako ne bi trebao biti i posljednji. Vizualni dojam je izuzetno bitan, no odabir stolica vezan je uz namjenu i vrstu prostora, kao i ostale elemente namještaja koji ga definiraju.

Ukoliko odabirete stolice za blagovaonicu, svakako ih dizajnerski vežite uz odabrani stol. Drveni stol zahtijeva drvene ili tapecirane stolice, stakleni stol s metalnim nogama tapecirane, metalne ili one od pleksiglasa, drveni stol s dekorativnim metalnim umecima daje mogućnost odabira stolica s metalnim nogama... U svakom slučaju, nastojite naći poveznicu materijala i boja da bi svi elementi tvorili skladnu cjelinu.

Izrazito dekorativne stolice, koje stoje skulpturalno u kutu dnevnog boravka i koriste se samo u iznimnim situacijama, mogu biti potpuno autonomne u materijalima, bojama i dizajnu. Promatraju se kao estetski naglasak prostora, dok im je funkcionalna uloga u drugom planu. Dekorativne stolice mogu biti smještene u spavaćoj sobi ili ulaznom prostoru, uglavnom tamo gdje nemaju intenzivniju primjenu.

Odabir radne stolice treba zadovoljiti prvenstveno ergonomske, a zatim i estetske kriterije. Stolice za radne ili dječje sobe trebaju biti u potpunosti prilagođene osobama koje ih koriste, a to se najjednostavnije postiže kupovinom onih koje omogućavaju regulaciju visine sjedala i rukohvata, nagiba naslona i drugih bitnih elemenata. Udobno i pravilno sjedenje osigurat će bolju učinkovitost i zadovoljstvo pri radu ili učenju.

Sjedalo stolice najvažniji je faktor udobnosti
Visina i oblik naslona često su presudni faktori u definiranju udobnosti sjedenja na pojedinim modelima stolica. Nijanse u dizajniranju i modeliranju stvaraju izrazite kvalitativne razlike i utječu na područje leđa. Sve ovisi o visini i građi svakog pojedinca, a da biste odabrali onaj pravi, isprobajte sjedenje u više modela. Osobitu pažnju posvetite odabiru stolica za blagovaonicu jer na njima, u ugodnom društvu i uz ukusan objed, ponekad provodimo više sati.

Sjedalo stolice je od velike važnosti za udobnost sjedenja. Tapecirana sjedala su vrlo ugodna za sjedenje, dok se za drvene, plastične ili metalne stolice preporučuje upotreba jastučića zbog osjećaja topline i mekoće. Dekorativni jastučići mogu biti u neutralnim ili naglašenim bojama, ovisno o interijeru u koji se smještaju.

Stolice mogu imati rukohvate pa u svojim raskošnijim i udobnijim izvedbama postaju polufoteljice. Idealne su za smještaj u prostranu blagovaonicu ili dnevni boravak – kao nadopuna garnituri za sjedenje. Takve stolice, tj. polufoteljice zauzimaju malo više mjesta, ali su u konačnici odličan odabir jer uspješno zamjenjuju masivnije fotelje, udobne su za sjedenje i uklapaju se u sve stilove uređenja.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.