SLATKI I GORKI SNOVI

Što znače vaši snovi i kako njima popraviti stvarnost?

13.06.2011 u 11:56

Bionic
Reading

Uhvaćeni ste goli u javnosti. Zubi vam ispadaju. Za vama je organizirana potjera… Razumijevanje značenja snova može vam pomoći u stvarnom životu, tvrdi se u knjizi 'Sto najčešćih snova' i što oni doista znače

Od desete godine života svaku noć sanjamo četiri do šest sna koji mogu trajati od pet minuta do pola sata. Izlazimo na ispit za koji nismo spremni, zubi nam ispadaju, u stanu smo pronašli sobu za koju nismo znali... U svijetu snova odvijaju se bizarni i zbunjujući događaji koji nemaju smisla. Analizirajući više od sto tisuća snova u 30 godina karijere, američki psiholog Ian Wallace tvrdi da se deset tema ponavlja u snovima ljudi u cijelom svijetu. Oni, piše Wallace u modernoj sanjarici 'Sto najčešćih snova i što oni doista znače', odražavaju bitne životne obrasce koji, pokušamo li ih razumjeti, pokazuju stvarnost u novom svjetlu. Nekoliko najčešćih snova i njihovo značenje popisao je Daily Mail.  

Svaku noć sanjamo četiri do šest različita sna
Progonjeni ste
San: Našli ste se u poziciji progonjene osobe, progoni vas netko ili nešto što vam može nauditi. Bez obzira na to koliko brzo trčite i vješto se skrivate, ne možete pobjeći.
Značenje: Tko god da vas juri u snu, to pokazuje samog vas, jer ste upravo vi razlog zašto ne možete pobjeći. Progonitelji predstavljaju dio vas ili situaciju s kojom se bojite suočiti.
Akcija: Prepoznajte ono što je uzrok napetosti na javi. Možda se čini da je jednostavnije izbjeći problem, ali morate biti uporni i riješiti ga. Umjesto da budete progonjeni, riješite li problem, uskoro ćete biti osoba koja će trčati za odabranom prilikom.

Ispadaju vam zubi
San: Primijetili ste da vam se zub klima i da će ispasti. Ili sanjate da su vam se zubi pretvorili u prah. Promatrate se u zrcalu i shvaćate da su vam zubi strašno zapušteni ili da su vam narasli vampirski očnjaci.
Značenje: Zube pokazujemo kada se osmjehujemo i kada ćemo zagristi nešto, pa oni u snu odražavaju naše samopouzdanje i sigurnost. Ispadanje zubi znači da ste se našli u situaciji zbog koje se osjećate nesigurno i zbog koje nemate povjerenja u sebe. Zubi koji se lome signal su gubitka povjerenja i samopoštovanja.
Akcija: Trebali biste biti sigurniji, ma kako bila teška situacija u kojoj se nalazite. Pokušajte ono nepoznato ne doživljavati kao prijetnju, nego uživati u tomu kao u izazovu.

Ne možete pronaći WC
San: Očajnički trebate na toalet. Jedini koje možete pronaći nalaze se ili na čudnim mjestima ili vam ne osiguravaju privatnost. Možda čekate u redu, a kad konačno dođete do zahoda, on je neupotrebljiv.
Značenje: Imate potrebu koja se ne može izraziti. Čekanje u redu znači da ste potrebe drugih stavili ispred vlastitih.
Akcija: Nadate se da će vaše želje i potrebe biti ispunjene ako se brinete o tuđim željama. Najbolje je rješenje ove situacije da stavite sebe na prvo mjesto. Iako se to može činiti sebičnim potezom, lakše je brinuti se o tuđim potrebama kad zadovoljite svoje.

Goli ste u javnosti
San: Iznenađeni ste jer ste se našli goli na javnom mjestu i panično pokušavate zaštititi svoje tijelo. Ostali su odjeveni, ali ne čini se da primjećuju vaše stanje.
Značenje: Osjećate se ranjivo i izloženo, možda ste na novom poslu ili u novoj vezi. Nitko ne vidi vašu sramotu jer se ostalima činite sigurnima i zadovoljnima.
Akcija: Ovaj san obično ukazuje na napredak u našim životima, kao da smo pozvani da zakoračimo na nepoznato područje i pokažemo naše talente. Ako se ne otvarate drugim ljudima, mogli biste djelovati hladno. To vas uznemiruje, ali pokažite što znate i kakvi ste, ne razmišljajući o tome kako će drugi suditi o vama.

U svijetu snova odvijaju se bizarni i zbunjujući snovi
Nespremni izlazite na ispit
San: Na važnom ste ispitu, ali u šoku shvaćate da niste učili. Prekasno je da učinite bilo što i jako ste razočarani.
Značenje: Nesigurnost pokazuje da se obično temeljito pripremate za svaki zadatak. Postavljate si visoke standarde i stalno ste uznemireni zbog mogućih loših rezultata. Ali ne sude vam drugi – nego sami sebi dajete lošiju ocjenu.
Akcija: Kad prestrogo sudite sami sebi, sve ćete doživljavati kao neuspjeh, bez obzira na to koliko ste uspješni. Najbolji način da se maknete iz tog sna je da razmislite o tome što vas najviše veseli i ispunjava u životu: najčešće su to vesele i spontane stvari, koje ne zahtijevaju beskrajne pripreme.

Letite
San: Najprije vam se čini da lebdite, a onda ćete se vinuti u nebeske visine i letjeti. Osjećate ogromno veselje.
Značenje: Izašli ste iz situacije i okolnosti koje su vam bile uteg. Nemate ograničenja, osjećate se slobodno kao ptica.
Akcija: Iako vam se taj osjećaj oslobođenja može činiti kao sreća, priliku ste stvorili sami.

Padate
San: Iznenada osjećate da posrćete i da ćete pasti. Ponekad je pad manji, a ponekad padate u ponor s visoke litice.
Značenje: Taj san znači strah od gubitka kontrole. Padanje sugerira da se trebate riješiti obaveze koja vas povlači dolje.
Akcija: Često je takav san reakcija na stres te sugerira da morate primijeniti opušteniji pristup u nekim područjima svog života. Pokušajte opustiti mišiće prije odlaska u krevet.

U vozilu ste bez kontrole
San: U vozilu ste koje ubrzava bez kontrole. Očajnički pokušavate usporiti jer se bojite sudara.
Značenje: Razmišljate o putu kojim ste krenuli u životu, najčešće u karijeri. Iako imate plan, okolnosti izmiču kontroli. Predstojeći sudar koji sanjate pokazuje da ćete ući u sukob ili u kontakt s nečim neizbježnim.
Akcija: Umjesto da napustite svoj sadašnji položaj, razmislite o područjima na kojima imate kontrolu. Tražite pomoć drugih te prihvatite da postoje neke situacije nad kojima nemate kontrolu.

Otkrili ste sobu koja se ne koristi


San: Koračate svojom kućom i otkrivate vrata koja prije niste vidjeli. Otvarate vrata i otkrivate sobu na koju ste potpuno zaboravili.
Značenje: Kuća u snovima simbolizira vas, a različite sobe aspekti su vašeg karaktera. Nepoznata vrata sugeriraju da imate priliku zakoračiti u uzbudljive nove mogućnosti. Veličina sobe odražava veličinu prilike koja se nudi.
Akcija: Čini vam se znate u čemu ste dobri i što vam ne ide, no posjedujete talente koje još morate otkriti. Budite otvoreni za neočekivanu mogućnost.

Kasnite
San: Kasnite na važan sastanak. Dok idete na sastanak, ometaju vas neočekivane prepreke. Gledate na sat i shvaćate da vrijeme prolazi. Čini vam se da nikada neće stići tamo gdje trebate doći.
Značenje: Brinete se da ste propustili priliku i da vam istječe vrijeme. Možda vam se čini da ne postižete cilj koji ste si zacrtali u karijeri ili da kasnite sa zasnivanjem obitelji. Prepreke pokazuju da ste život napunili aktivnostima koje vas nikamo ne vode.
Akcija: Odlučite se za cilj koji ima smisla, umjesto da trošite vrijeme na besmislice. Jednom kad donesete odluku postat će vam jasan i smjer, a svojim ćete vremenom naučiti vladati sami.