SVE PREDNOSTI

Što trebate znati o prirodnim parfemima?

24.02.2012 u 15:32

Bionic
Reading

Zavirite u svijet prirodne parfimeristike i otkrijte koje su prednosti prirodnih parfema u odnosu na sintetske

Prirodni parfemi se po mnogim karakteristikama razlikuju od svuda dostupnih komercijalnih parfema, a logika njihovog korištenja seže dalje od pukog mirisnog užitka. Na Naturala.hr donose nekoliko zanimljivih dokaza zašto prirodni parfemi imaju samo prednosti pred konvencionalnim.

1. Naneseni na kožu, prirodni parfemi ne ostaju isti tijekom cijelog svog trajanja, nego se mirisni dojam mijenja i razvija.

Prirodni parfemi od trenutka svog otvaranja do posljednjih tragova na koži mogu 'ispričati' vrlo složene priče. Ako su dobro kreirani i odabrani, neće vas prestati ugodno iznenađivati tijekom cijelog svog trajanja. Mirisni dojmovi i slike koje oni bude se smjenjuju u harmoničnom slijedu i za znalce su pravi gušt.

2. Oni ne maskiraju prirodni miris osobe koja ih nosi, nego u interakciji s kemijom kože ističu njegove najbolje kvalitete, stvarajući jedinstven mirisni dojam. Naime, znanstvena su istraživanja pokazala da je važno da nam se prirodni miris partnera/ice u budućem roditeljstvu sviđa, a to, umotani u oblake agresivnih mirisa raznih preparata kojima je namjena upravo prekrivanje tog mirisa, često saznajemo prekasno da bismo koliko-toliko bezbolno mogli korigirati izbor partnera u tom važnom zadatku.

Važno je izabrati partnera/icu čiji je faktor tkivne podudarnosti što različitiji od našeg, jer miješanje različitih faktora čini imunološki sustav djelotvornijim, a time i potomstvo zdravijim. Zbog toga je važno da parfem ne funkcionira poput mirisnog oklopa, nego da se prirodni miris tijela može kroz njega 'probiti'. Prirodni parfemi upravo to omogućuju.

3. Odabrani prema osobnim mirisnim preferencijama, prirodni parfemi suptilno utječu na emocije i raspoloženje osobe koja ih nosi.

Rezultati mnogih provedenih istraživanja vrlo precizno upućuju kako koji prirodni mirisni materijal djeluje na našu psihu i emocije. Izborom mirisa mi zapravo biramo mješavinu mirisnih komponenti čije nam je terapijsko djelovanje potrebno. Zbog toga odabrani prirodni parfem možemo smatrati svojim mirisnim oblačićem podrške i štitom od stresova svakodnevice.

4. Prirodni parfemi se drže uz kožu, nose se tiho, radi osobnog zadovoljstva.
Diskretna su i sofisticirana mirisna dopuna dojmu koji osobe koje ih nose ostavljaju na svoju blizu okolinu. Noseći prirodne parfeme sigurno nećete vlastitim izborom mirisa 'gušiti' sve u širokom krugu oko sebe.

5. Zbog svog sastava ovi parfemi su najčešće prihvatljiviji osobama osjetljivim na različite kemijske spojeve.

U svijetu raste broj osoba s tegobama koje se uvrštavaju u tzv. sindrom višestruke osjetljivosti na kemijske spojeve. Radi se o nizu nespecifičnih simptoma poput glavobolje, umora, kihanja, vrtoglavice, mučnine, otežanog disanja, lupanja srca, konfuzije, osipa na koži, naglih promjena raspoloženja itd. Iako rasprave o tome treba li ili ne te tegobe priznati kao klinički sindrom traju, činjenica je da u svijetu sve češće niču tzv. bezmirisne zone kojima se nastoji pomoći osobama koje pate od spomenutih tegoba, ali i skrenuti pažnju javnosti na problem koji muči sve veći dio populacije.

6. Prirodni parfemi su prelijepih boja: zelenkastih, jantarno-smeđih, zlatno-žutih…
Zbog prirodnog porijekla materijala od kojih su izrađeni, ovi parfemi mogu sadržavati biljne boje te voskove i smole u tragovima. Toj činjenici treba prilagoditi način nošenja: nositi ih na koži, a ne prskati po osjetljivim komadima odjeće.
Posebnu draž ima korištenje raznih oblika aroma-bižuterije. Još bolja opcija je pustiti kreativnosti na volju i prema vlastitim zamislima izraditi nakit za nošenje mirisa!

7. Prirodni parfemi ne sadrže sintetske fiksative, pa mogu trajati kraće od komercijalnih. Tu karakteristiku treba shvatiti kao priliku da se zaustavite u dnevnoj jurnjavi i ugrabite malo predaha i mirisnog užitka nanošenjem novog sloja parfema.

Ovi parfemi su ugodniji u korištenju osobama koje ne nose jedan te isti parfem u svim prilikama. Zbog nedostatka sintetskih fiksativa njih je lakše ukloniti s kože, pa se tako sljedećem parfemu daje prilika da se neometano razvija.