TOP DEVET

Što trebate izbjegavati od hrane i pića

30.03.2011 u 10:12

Bionic
Reading

Iako nam u reklamnim porukama poručuju da je ovu ili onu hranu i pića poželjno kupovati, stvarnost je sasvim drukčija od onog što nam govore u TV reklamama. Tijekom odrastanja formiraju se prehrambene navike kojih se kasnije teško riješiti, a neke od omiljenih namirnica među teen populacijom vrlo su štetne po zdravlje. Upoznajte top devet jela i napitaka (priznajemo, naizgled jako primamljivih) koje treba svakako izbjegavati na tanjuru

Mnogo od dolje navedenog prepuno je šećera, masti te umjetnih dodataka koji su štetni za zdravlje. Dakle, saznajte što bi bilo najbolje izbjegavati unositi u vlastito tijelo.

9. SLADOLED

Žao nam je, znamo da mnogi tinejdžeri (ali i oni stariji) vole sladoled, ali ovo je istina – osim što sadrže mnogo šećera, sladoledi su prepuni masnoća, umjetnih bojila i konzervansa koji su itekako štetni za zdravlje. Dakako, postoje i zdravije opcije, no puno su češće upravo one nezdrave.

8. ČIPS

Čips je jedna od omiljenih gricalica, bilo da idemo u kino ili smo zavaljeni u vlastitom kauču i gledamo TV ili pak surfamo internetom. Čips je obično prepun soli i masnoće, a u mnoge se dodaje i pojačivač okusa mononatrijev glutaminat koji je u novije vrijeme doveden u vezu s pojavom tumora. Čips je uz ovo povezan i s povećanjem pretilosti i čestim promjenama raspoloženja.

7. PIZZA

Nije svaka pizza loša, ali većina ipak jest. Najgori izbor su smrznute pizze pune umjetnih dodataka i konzervansa koji im omogućuju dugo stajanje u zamrzivačima. Većinom je tijesto napravljeno od bijelog brašna koje se dodatno izbjeljuje i u tijelu se ponaša poput šećera te uzrokuje pretilost i neuravnoteženost šećera u krvi.

6. POMFRIT

Pomfrit je prepun soli i masnoća te je uz ovo u pun tvari poznate pod imenom akrilamid. Naime, akrilamid se stvara kad se krumpir zagrijava na vrlo visokim temperaturama. Usto, ulje se obično ne mijenja često, pa postaje prepuno kancerogenih tvari. Ovakva hrana može izazvati upale u tijelu koje su povezane s tumorom, artritisom i srčanim bolestima.

5. SLANINA

Iako slanina kod nas uživa kultni status, istina je daleko strašnija. Naime, istraživanja su pokazala da česta konzumacija slanine povećava srčana oboljenja za 42 posto, a dijabetes za 19 posto. Na Sveučilištu Kolumbija otkrili su da, ako se slanina jede 14 puta mjesečno, to dovodi do oštećenja pluća!

4. HOT DOG

Različite studije pokazuju da je česta konzumacija obrađenog mesa itekako štetna te povećava pojavu raka debelog crijeva za visokih 67 posto. Posebno su važan sastojak nitrati, tako česti u takvom mesu, pa i hrenovkama. Oni su povezani s leukemijom kod djece te tumorom na mozgu u novorođenčeta čije su majke konzumirale veće količine ovakve hrane.

3. KRAFNE

Većina krafni sadrži od 35 do 40 posto transmasnoća, što je najgora vrsta masnoće koju možete staviti u usta! One su povezane s pojavom tumora te bolestima srca i mozga. Dodajte cijeloj priči i hrpu šećera koja se stavlja na krafne te činjenicu da jedna krafna sadrži oko 300 kalorija...

2. GAZIRANA PIĆA

Gazirana su pića izrazito kisela i treba oko 30 čaša vode kako bi se isprala kiselina samo jedne Coca-Cole. Ova kiselina je jako teška za bubrege jer je moraju filtrirati. Također, kalcij iz kostiju odlazi u krv kako bi pomogao neutralizirati kiselost, pa dugoročno pijenje takvih pića znači oslabljene kosti. Usto, neki znanstvenici kažu da u jednoj konzervi gaziranog pića ima oko 10 žličica šećera, 150 kalorija te od 30 do 55 miligrama kofeina.

1. GAZIRANA PIĆA BEZ ŠEĆERA

Ona su dobila epitet najgore prehrambene namirnice svih vremena! Ona, uz sve već navedeno kod gaziranih pića sadrži i umjetna sladila koja su povezana s napadima tjeskobe, pojačanom potrebom za slatkim, pojačanom potrebom za hranom, tumorom na mozgu, defektima kod novorođenčadi, depresijom, epilepsijom, migrenama, glavoboljama, nesanicom, da dalje ne nabrajamo.