KRIVI SU HORMONI

Što muškarca čini muškarcem?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.10.2010 08:47
  • Objavljeno 25.10.2010 u 08:00
žena i muškarac

žena i muškarac

Izvor: Corbis / Autor: Robert Recker/Corbis

Muškarci su jednostavni, a žene složene, rečenica je koja se vrlo često može čuti. Međutim, muškarci nisu baš tako jednostavni, već se njihov doživljaj stvarnosti u potpunosti razlikuje od ženskoga te se zbog toga vrlo često pojednostavljuje

Muški i ženski mozak razlikuju se od trenutka začeća. Temeljna razlika je ta što muška stanica ima kromosom Y, dok ga ženske stanice nemaju. Ta mala, ali značajna razlika već od samoga početka stvara bitnu razliku.

Knjiga Muški mozak u izdanju Profila, nadahnuta dvadesetpetogodišnjim kliničkim iskustvom neuropsihijatrice Louann Brizendine, otkriva sve tajne tog tajanstvenog

Profil

Profil

Izvor: Promo fotografije / Autor: Profil

'Muški mozak' postao je bestseler

muškog mozga.

Vrlo bitan utjecaj na mozak vrše hormoni, koji određuju čime će mozak biti zaokupljen. Oni pridonose društvenom, spolnom, reproduktivnom, roditeljskom, zaštitničkom i agresivnom ponašanju. Upravo ti hormoni utječu na to kako će muškarac reagirati, rješavati probleme, štititi obitelj ili inicirati seks.

Testosteron je kralj muških hormona, dominantan je, agresivan i svemoćan. Grozničavo gradi sve što je muževno, uključujući i poriv za nadmašivanje drugih muškaraca u hijerarhijskom poretku. U potpunosti je usredotočen na ustrajnu potragu za željenom partnericom. Upravo zbog njega muškarci uz pomoć svoje samouvjerenosti i hrabrosti mogu biti neodoljivi zavodnici, no kad je razdražljiv, može biti najveće gunđalo.

Vazopresin je hormon koji kod muškarca stvara potrebu da agresivno štiti i brani teritorij, partnericu i djecu. Zajedno s testosteronom pridonosi muškarčevoj muževnosti.

MIS – tvar koja inhibira Müllerove cjevčice veliki je defeminizator te iz muškarca nemilosrdno uklanja sve što je žensko.

Oksitocin smanjuje razinu stresnih hormona, snižava krvni tlak i igra glavnu ulogu u povezivanju očeva i djece. Zbog njega su muškarci sposobni osjećati zaljubljenost, pokazati ljubav prema partnerici i djetetu.

Profil

Profil

Izvor: Corbis / Autor: Tracy Kahn /Corbis

Oksitocin je zadužen za romantične osjećaje
Prolaktin uzrokuje pseudotrudnoću u budućih očeva te pospješuje njihovu sposobnost da čuju plač svoje djece. Zbog njega se smanjuje muškarčev spolni nagon te potiče očinsko ponašanje.

Kortizol se naziva i gladijatorom jer u slučaju da je ugrožen i bijesan muškarac je spreman na borbu na život i smrt.

Androstenedion muškarca pretvara u šarmantnog zavodnika, a kroz kožu izlučuje feromene te pridonosi i njegovoj privlačnosti.

Dopamin je pokretač, zadužen za dobro raspoloženje, zabavljanje, uživanje. Ovaj hormon aktivira osjećaj uzbuđenja i motivacije koji zbog ugode koju pruža ponekad može izazvati ovisnost.

Estrogen pokreće većinu muških moždanih krugova te se smatra da ima podjednaku moć nad muškim mozgom kao i testosteron. Može potaknuti njegov poriv za maženjem i zbližavanjem, stimulirajući njegov oksitocin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi