DAN PLANETA ZEMLJE

Što možemo napraviti za očuvanje planeta?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.04.2012 18:17
  • Objavljeno 21.04.2012 u 18:17
ekologija dan planeta zemlja

ekologija dan planeta zemlja

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Svi smo puno puta čuli da je očuvanje okoliša u kojem živimo od velikog značaja za život svih nas te da i male stvari mogu promijeniti svijet na bolje. Saznaj kako i sam/sama možeš pomoći razvoju eko svijesti povodom Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja

Šokantan je podatak da se npr. ukupna količina otpada u Europi godišnje kreće oko brojke od 3000 milijuna tona, od čega je 306 milijuna tona (ili 415 kilograma po stanu) komunalnog otpada, a oko 30 milijuna tona opasnog otpada. U Hrvatskoj se tako reciklira tek 10 posto otpada - dok, primjera radi, Njemačka reciklira čak 70 posto svog otpada!

Treba naglasiti da je recikliranje i ponovno upotrebljavanje stvari, osim što je bolje za okoliš, bolje i za kućni budžet jer se dosta novca može uštedjeti ako, naprimjer, umjesto plastičnih tanjura i čaša koristimo one obične koje ćemo poslije oprati.

I poznata country pop zvijezda Taylor Swift (22) kaže da je nakon što je svoj glas posudila u crtiću 'The Lorax' koji nosi snažnu ekološku poruku, počela puno više razmišljati o važnosti očuvanja našega planeta.

'Svatko od nas može napraviti malo, no to je u konačnici zapravo puno. Nikad prije nisam razmišljala o tome da npr. kad se kupate, potrošite barem dvostruko više vode nego kad se tuširate. Sad uvijek isključim svjetlo u prostorijama u kojima nisam ili obavezno zatvorim vodu dok perem zube. Ljudi bi morali postati odgovorniji prema našem planetu', rekla je Taylor koju je razveselio uspjeh tog crtića. Riječ je o animiranom filmu snimljenom prema knjizi Dr. Seussa 'The Lorax' koji je u prvom vikendu prikazivanja zaradio čak 70,7 milijuna u američkim i kanadskim kinima, dobivši titulu 'najgledanijeg debija' u 2012. 

Možda se čini beznačajno, no ako neke od ovih malih stvari radi veliki broj ljudi, okoliš će biti puno zdraviji za sve nas.

Evo nekoliko stvari koje možeš sam/a napraviti:

1. Plastične vrećice zamijeni platnenim.

2. Isključi električne uređaje kad ih ne koristiš.

3. Odaberi kemijske olovke kojima se može promijeniti uložak te se dulje mogu koristiti od onih jednokratnih.

4. Uvijek zatvori vodu dok pereš zube, briješ se ili nanosiš gel za tuširanje – tako ćeš potrošiti manje vode.

5. Umjesto plastičnih čaša koristi staklene. Izbjegavaj plastične tanjure, posude i pribor za jelo, a koristi one obične koji se peru.

6. Obične baterije zamijeni onima koji se pune.

7. Kad god možeš umjesto papirnatih ručnika koristi kuhinjske krpe.

8. Razvrstavaj otpad i odlaži ga u predviđene kontejnere (npr. one za plastiku, staklo, papir i slično).

9. Ako imaš tu mogućnost, uvijek kupuj organsku hranu koja nije tretirana kemikalijama ili sredstva za higijenu koja nose oznaku da su od prirodnih sastojaka (jer u sebi nemaju štetne sastojke za koje ne znamo kada će se i hoće li se moći razgraditi jednom kad dođu u vodu).

10. Posadi u dvorištu drvo ili uzgajaj kućne biljke ako živiš u zgradi jer one potiču pročiščavanje zraka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi